“Als je zelfs in zo’n context, waarin het voortbestaan van veel bedrijven en hun tewerkstelling aan een zijden draadje hangt, gaat staken, waar ben je dan mee bezig?”, vraagt Bart Lodewyckx zich luidop af. “Dit is spelen met vuur. Daarom, vakbonden: kom opnieuw aan tafel. Als het niet als ‘partners’ kan, dan op zijn minst als ‘gesprekspartners’. We zijn hoe dan ook tot elkaar en tot een akkoord veroordeeld, zowel in het belang van ‘jullie’ werknemers als van ‘onze’ ondernemers. Corona is oorlog. Laat ons daarom des te meer voor sociale vrede gaan.”
Dat vindt ook Ruben Lemmens: “We roepen de vakbonden op hun geplande stakingsdag van komende maandag af te blazen. Onze economie kan de mokerslagen, zoals de meest recente ‘paaspauze’ niet meer aan. Als 30% van de bedrijven failliet dreigt te gaan, moeten we samen met de vakbonden deze strijd aangaan. Niet via piketten en oorlogstaal tegen elkaar”.
Johann Leten voegt toe: “Als je weet dat de aanslepende crisis in 2021 en 2022 nog steeds voor aanzienlijk omzetverlies zal zorgen, hoe kan je dan met de beste wil van de wereld een staking op 29 maart verantwoorden? Dat is onredelijk en ver weg van de realiteit.” Hij vat zijn argumentatie samen in 5 puntjes die aangeven waarom staken een onwezenlijk idee is:
EEN
“1 op 5 bedrijven zit in zware financiële problemen (bron: Graydon). We zitten in de grootste crisis ooit. Onze economie kromp vorig jaar met een dikke 6%, de zwaarste economische terugval buiten de wereldoorlogen. Daardoor flirt 1 op 5 ondernemingen die voor de crisis perfect gezond waren vandaag met faillissement. Een staking kan voor bedrijven de duw teveel zijn waardoor ze voorgoed kopje-onder gaan.”
TWEE
“Stel dat 1 op 5 werknemers meestaakt, is dat 340 miljoen euro verlies aan economische activiteit. Elke stakingsdag kost onze economie tientallen miljoenen tot honderden miljoenen. Hoeveel precies is moeilijk te berekenen. Wie staakt, beslist ook voor wie niet wil staken dat we er collectief op achteruit gaan.”
DRIE
“De Belgische economie kromp met 6%, desondanks 3,2% opslag. Het akkoord dat op tafel ligt voorziet 3,2% opslag de komende 2 jaar. Waarom weglopen van een behoorlijke opslag?”
VIER
“Toerisme, horeca en eventsector: gemiddeld omzetverlies van 70%. Chemie-, voeding- en ICT-sector: gemiddeld omzetverlies van meer dan 10%. Letterlijk elke sector ziet af door de coronacrisis. Er zijn geen winnaars van deze crisis, enkel verliezers en grote verliezers.”
VIJF
“In België is minder dan 70% van de 20-64-jarigen aan het werk. De ambitie ligt op 80%, net als in Nederland. Samen groeien is de weg uit de crisis. Nu staken hypothekeert deze groei. De staking dreigt onze concurrentiepositie te ondermijnen en bijvoorbeeld buitenlandse investeringen in onze economie af te schieten.”