Nieuws Limburg Oef. We doen het met z’n allen iets beter…

Oef. We doen het met z’n allen iets beter…

Oef. We doen het met z’n allen iets beter…

Dankzij de economische groei die zich in de laatste jaarhelft van 2013 heeft voorgedaan, helt de balans van de Limburgse bedrijven voor het afgelopen jaar over naar de positieve zijde. Uit de toelichting van de conjunctuurbarometer bij Voka Limburg, blijkt bovendien dat de opwaartse beweging nog zeker enkele maanden zal aanhouden.

johann leten 23De analisten van de werkgeversorganisatie bestudeerden eerst de prestaties van het provinciale bedrijfsleven in 2013. Daaruit kan worden afgeleid dat er zich gespreid over het hele jaar, een economische heropleving heeft voorgedaan. Hierdoor is er voor het eerst in 3 jaar opnieuw sprake van groei. Vooral de export en de bouwsector trokken het gemiddelde naar omhoog. In mindere mate droegen ook het toerisme en de automobielsector een steentje bij aan de opwaartse impuls. “Een pluim voor alle hardwerkende ondernemers die dit verwezenlijkt hebben,” zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg. “Toch was lang niet alles positief in 2013. Het aantal falingen in Limburg was met 850 het hoogste van de laatste 10 jaar, en ook het aantal starters (3.870) kende een dieptepunt.” Ter vergelijking: in 2010 waren er nog 5.628 starters in Limburg.

Toch zal de positieve tendens van het jaareinde zich doorzetten in het eerste kwartaal van 2014. Daarna zou er een stagnatie, dan wel een lichte daling optreden. “Sterkhouders als de bouw en de exportbedrijven beginnen nu al afremmende signalen uit te sturen,” aldus Leten. “Voor de autoverkoop wordt na de piek van het Autosalon, opnieuw een dip verwacht. De werkgelegenheid zou stabiel blijven, waarbij het aantal werkloze mannen toeneemt, maar bij de vrouwen achteruit gaat. Althans tot de sluiting van Ford Genk tastbare gevolgen zal nalaten, aangezien er tegen het jaareinde 8.200 jobs daar zullen verdwijnen. We hopen dus dat de huidige opleving van de conjunctuur lang genoeg aanhoudt om nu al het banenverlies bij Ford deels te kunnen compenseren.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.