Nieuws Limburg Ondernemend koppel transformeert oud fabriekspand

Ondernemend koppel transformeert oud fabriekspand

Ondernemend koppel transformeert oud fabriekspand

Na vele jaren van verbouwingen werd een industrieel complex in Paal-Beringen helemaal omgetoverd tot het bedrijvencentrum Het Xpand. De zaakvoerders hebben de bedoeling om er -naast de kantoor- en atelierruimte van de vaste huurders- een trekpleister voor creatieve geesten van te maken. Zo vindt er eind maart een beurs plaats waar designers, kunstenaars en andere creatievelingen elkaar kunnen ontdekken, inspireren en versterken.

“Het pand van 3.700 m2 heeft een rijke geschiedenis als fabriek”, vertelt Amanda Latinne die samen met Bert Surinx het complex exploiteert. “Het begon in de jaren zestig als een cosmeticafabriek, later was er een zeefdrukkerij gehuisvest, en werd er gelijktijdig schoolmeubilair geproduceerd.” De huidige eigenaars kochten het pand in 1995 en brachten er aanvankelijk het bedrijf B&A Plastics (Bert & Amanda) in onder. “We recycleerden er plastics van de automobiel- en huishoudapparatenindustrie.”

Stilaan transformeerden de ondernemers het pand tot een creatieve hotspot. “We geloven dat ondernemerschap aan een nieuwe definitie toe is en willen die herdefiniĆ«ring op experimentele wijze mogelijk maken”, legt Amanda uit. “We beleven ons eigen ondernemerschap als een groot avontuur en willen deze ervaring graag delen met anderen volgens het credo ‘We build the road as we travel’. Zo is Xpand ontstaan. Ons einddoel is een ‘dorp’ te creĆ«ren waar makers en kunstenaars kunnen werken en vooral samenwerken.”

Om dat doel dichterbij te brengen, worden ondernemers en creatievelingen samengebracht in Het Xpand voor events. Zo vindt er tussen 23 en 25 maart een beurs plaats, waar designers en kunstenaars hun werk tonen en met elkaar in contact worden gebracht om de creatieve community gestalte te geven.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.