Nieuws Limburg Ondernemende kunstenaar is 80: toonbeeld voor Made in Limburg

Ondernemende kunstenaar is 80: toonbeeld voor Made in Limburg

Ondernemende kunstenaar is 80: toonbeeld voor Made in Limburg

De Genkse porseleinkunstenaar en ondernemer Piet Stockmans is maandag 80 jaar geworden. Een gebeurtenis die het bedrijf en de liefhebbers niet onopgemerkt voorbij hebben laten gaan.

“Het verhaal start in 1963, toen Piet zijn carrière begon als keramist en ontwerper in de porseleinfabriek van Mosa in Maastricht”, weet zijn dochter Widukind Stockmans. “Voor Mosa ontwierp Piet onder meer het koffiekopje Sonja, waar zowat 50 miljoen stuks van gemaakt zijn. Het is nog steeds het meest gebruikte kopje in Nederland. Haast iedereen heeft er dus een Stockmans in de kast staan…”

Van een eigen commerciële activiteit was toen nog lang geen sprake. “Piet had wel al in 1968 de afdeling Industriële Vormgeving in Genk mee opgericht en daar een eigen oventje voor gekocht. Hiermee maakte hij af en toe wel eens dingen voor mensen die dat specifiek vroegen. Een vaasje hier, een serviesje daar,… zo ging de bal geleidelijk aan het rollen.” Een typisch kenmerk was het blauw, zeg maar Stockmansblauw, dat tot op heden terugkomt in de meerderheid van de ontwerpen.

Prins Albert
Studio Pieter Stockmans werd pas echt een onderneming toen dochter Widukind in 1997 mee in de zaak stapte. “Ik begon direct als zelfstandige, en zag dat er veel commerciële inspanningen moesten gebeuren als ik in deze sector mijn boterham wou verdienen”, vertelt ze. “Ik ben dan gaan deelnemen aan beurzen in binnen- en buitenland. Aanvankelijk waren het vooral designwinkels die onze creaties wilden afnemen. Vanaf 2005 zijn er ook restaurants bijkomen, nadat de Franse sterrenchef Alain Ducasse bij ons het servies kocht voor het trouwfeest van de Monegaskische prins Albert. Ik zag hier een bijkomende markt in. Sinds 2009 zijn er veel andere restaurants gevolgd, mede dankzij de druk die quoteringsbureaus als Michelin en GaultMillau opleggen om de klanten een unieke ervaring te bieden. Gezien bij ons ieder bord en kopje anders is, helpen we de restaurants om een aparte beleving te creëren.”

Studio Pieter Stockmans is tegenwoordig terug te vinden in zo’n 100 Europese toprestaurants. Maar ook andere producten dan het servies maken furore. “Na Europa krijgen we nu ook belangstelling uit andere werelddelen. We hebben bijvoorbeeld een verdeler in Hong Kong gevonden en mochten onlangs de eerste bestellingen uit de VS noteren. Limburg verovert dus stilaan de hele wereld”, aldus nog Widukind Stockmans.

Naar aanleiding van zijn 80ste verjaardag heeft Piet Stockmans een nieuwe tentoonstelling in het voormalig metaalmagazijn van de mijn van Winterslag (C-mine) geopend. De porseleinkunstenaar toont er nieuw vrij werk. En ook Frank Claesen, de hoofdontwerper van Studio Pieter Stockmans, stelt er tentoon. Nog tot juni 2021 is de expo gratis te bezoeken tijdens de openingsuren.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.