Onderzoek AZM/Universiteit Maastricht: Miljoenen te besparen bij steunkousen

Er is € 10 mln euro te besparen door mensen korter steunkousen te laten dragen. Dat stellen onderzoekers van Universiteit Maastricht. Er zou sprake zijn van 'overconsumptie'. Zorgondernemer Erik Joosten uit Geleen (Arion) nuanceert het onderzoek. Volgens de ondernemer die met groot succes aantrekhulpen voor steunkousen verkoopt, zijn er ook patiëntengroepen waar juist nog te weinig met de steunkous wordt gewerkt.
Hieronder eerst het persbericht van UMC+. Daarna de reactie van Erik Joosten. 
 
Besparing 10 miljoen euro per jaar
 
Onderzoek individueel verkorte draagduur elastische kousen
 
MAASTRICHT, 18 januari 2011 – Het gebruik van elastische kousen in Nederland kost jaarlijks meer dan twintig miljoen euro. Niet de kousen zelf maken dit bedrag zo hoog, maar de ondersteuning die mensen nodig hebben met het aan- en uittrekken daarvan.
Eerder onderzoek onder 125 patiënten rechtvaardigt de verwachting  dat een individueel afgestemde, verkorte behandelduur met steunkousen een besparing van de helft van die kosten voor steunkousen per jaar kan opleveren.
 
“Dat moet uiteindelijk resulteren in een aanpassing van de huidige richtlijn. De patiënt is dan natuurlijk ook beter af, want die hoeft die kousen niet langer te dragen dan strikt noodzakelijk”, aldus de Maastrichtse arts-epidemioloog dr. Arina ten Cate-Hoek.
  
ZonMw
Zij is verbonden aan de afdeling Interne geneeskunde en de Trombosedienst, verricht binnen het Hart en Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ onderzoek naar de kosten en effecten van zo’n individueel afgestemde verkorte behandelduur. Voor dit onderzoek ontving dr. Ten Cate-Hoek onlangs van ZonMw een Doelmatigheidssubsidie .
 
In 1997 is de elastische kous geïntroduceerd ter voorkoming van post-trombotische klachten met als resultaat dat dit type klachten met de helft afnam. “Op de poli zien we echter veel patiënten die geen klachten hebben, maar toch die elastische kous twee jaar moeten dragen. In ons onderzoek denken we vanuit de klachten van de individuele patiënt en niet meer vanuit de richtlijn die gebaseerd is op de groep als geheel. Op die manier willen we ook patiënten motiveren individueler beslissingen te nemen. Zo kun je probleemgevallen zo snel mogelijk ontdekken en niet pas na twee jaar. Zoveel is inmiddels duidelijk.”
 
Jaarlijks
Jaarlijks komen er ruim 30.000 trombose patiënten bij in Nederland. De behandeling loopt uiteen van een korte behandeling tot een levenslange behandeling met antistollingsmiddelen, de zogenaamde bloedverdunners.
De patiëntenpopulatie groeit bovendien exponentieel door de vergrijzing, hoewel het percentage van de mensen dat trombose krijgt (tussen de 1 en 2 procent) al ruim vijftig jaar gelijk blijft.
 
REACTIE ERIK JOOSTEN:
'Interessant onderzoek, want overconsumptie van gezondheidszorg is voor niemand goed. Naast trombose worden kousen vooral gedragen bij veneuze problemen (spataderen e.d.). Het betreft veel meer mensen dan mensen met trombose en hier is sprake van onderconsumptie. Veel van deze aandoeningen zijn chronisch en dat betekent dus dat mensen hier wel hun hele leven kousen moeten dragen. De totale kosten rondom elastische kousen zijn dan ook veel hoger dan 20 miljoen. Door de inzet van kousen worden echter duurdere vormen van zorg voorkomen en door goede aan- en uittrekhulpen worden momenteel al miljoenen bespaart op de kosten voor zorgverleners bij het aan- en uittrekken (ander onderzoek ZonMw)'. 
 

Bron: wijlimburg.nl. Overgenomen met toestemming.