Nieuws Limburg “Ongelijke behandeling voor wie leent bij LRM”

“Ongelijke behandeling voor wie leent bij LRM”

“Ongelijke behandeling voor wie leent bij LRM”

De Vlaamse regering heeft een aantal versoepelingen en aanpassingen doorgevoerd in de steun die bedrijven krijgen van de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV). “Maar voor alle Limburgse bedrijven die met LRM in zee zijn gegaan, worden er in het kader van de coronamaatregelen geen wijzigingen toegekend. En dat is niet eerlijk”, vindt Vlaams Parlementslid Rita Moors (N-VA).

De Vlaamse Regering introduceerde tal van steunmaatregelen om de financiële moeilijkheden waar veel ondernemingen door de coronacrisis mee geconfronteerd worden, op te vangen. Daarbij werden de instrumenten van de investeringsmaatschappij PMV aangepast. Bedrijven die voor de coronacrisis nog financieel gezond waren, en die door corona in moeilijk vaarwater zijn gekomen, kunnen bijvoorbeeld bij PMV achtergestelde leningen verkrijgen. Bijkomend kan PMV ook rekenen op Europese steun om bedrijven nieuwe coronaleningen toe te kennen om de situatie te overbruggen.

“Die aanpassingen kwamen er om beter te kunnen inspelen op de noden van de Vlaamse ondernemers”, weet Rita Moors. “Maar in geval van de investeringsmaatschappij LRM zijn er noch aanpassingen, noch uitzonderingen toegekend. Daarbovenop kunnen bedrijven die al leningen hebben lopen bij LRM, geen beroep doen op de aangepaste steunmaatregelen van PMV. Ze kunnen alleen een coronalening aanvragen bij PMV, indien de LRM-lening wordt terugbetaald. Europa vereist immers dat de coronalening niet mag worden benut om de terugbetaling van een andere financiering te bekostigen. Niet elk bedrijf met een lopende lening bij LRM is zomaar in staat deze per direct terug te betalen. Maar ook die Limburgse bedrijven komen door de coronacrisis steeds verder in financiële moeilijkheden en hebben nood aan steun om deze moeilijke periode te overleven.”

Rita Moors (een advocate uit Lummen die voor ze parlementair werd ook in de raad van bestuur van LRM en Corda Campus zetelde) pleit dan ook voor een betere afstemming tussen de steunmaatregelen van de diverse investeringsmaatschappijen. Een boodschap die bij bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V) is aangekomen. De minister kondigt aan hierover in overleg te gaan met LRM om spoedig tot een oplossing te komen.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Hasselt
Hasselt

Kopje-onder door de btw…

"Studies voorspelden het, en het wordt nu ook realiteit: de coronacrisis is een liquiditeitscrisis geworden. Voor de ondernemingen die in… Lees meer

Sector
Onderneming
Personen
Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.