Nieuws Limburg Ook Klus en Klos mogen nu bouwbedrijf starten

Ook Klus en Klos mogen nu bouwbedrijf starten

Ook Klus en Klos mogen nu bouwbedrijf starten

Binnenkort mag iedereen in Vlaanderen een bouwbedrijf starten. De Vlaamse regering schaft per 1 januari 2019 de vereiste beroepsbekwaamheden voor de 11 (resterende) bouwberoepen af. Bouwunie vindt dit een slechte zaak. “In de bouwsector blijven kwaliteit en veiligheid erg belangrijk. Grootste dupe van de afschaffing is de consument”, zegt directeur Davy Maesen.

Heb je zin om dakwerker, stukadoor of algemeen aannemer te worden? Vanaf 1 januari kan het, zonder dat je ooit een truweel of hamer in je handen moet gehad hebben. Bouwunie kan er niet mee lachen. “Voor heel wat beroepen is een minimum aan beroepskennis absoluut noodzakelijk”, aldus Davy Maesen. “Dat is zeker zo in de bouw. Want een muur afbreken, vloerverwarming leggen of een lekkend dak herstellen kan je toch niet aan de eerste de beste overlaten?” De laagdrempelige toegang tot het beroep zal bovendien heel wat extra starters aantrekken, die om gelanceerd te geraken, onder de prijzen zullen duiken.

Bouwunie vraagt de Vlaamse regering volop in te zetten op sensibilisering en opleiding van beginnende bouwondernemers. “De Vlaamse regering wil dat iedereen levenslang leert, maar vindt een minimale opleidingsvereiste voor wie start in de bouw overbodig. Inconsequent”, vindt Maesen. ” Starten met kennis van zaken is en blijft belangrijk. En dan gaat het zowel om beroepskennis als om de beginselen van het bedrijfsbeheer in al zijn facetten.”

Er is ook nog een juridisch addertje onder het gras: in Wallonië en Brussel worden de vereiste beroepsbekwaamheden niet afgeschaft. Vraag is of de Vlaamse bouwbedrijven daar zonder de nodige documenten aan de slag zullen mogen…

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.