Oorlogskabinet van werkgevers bundelt de krachten

Zes grote Limburgse werkgeversorganisaties hebben samen een platform opgericht om de economische toekomst van de provincie richting te geven en te coördineren. Het Ondernemersplatform Nieuw - Ondernemend Limburg zal acties opzetten om zowel jonge bedrijven als gevestigde waarden meer kansen bieden bij het innoveren en internationaliseren. Voormalig Voka-voorzitter en oprichter van LMS, Urbain Vandeurzen, zal het platform, dat ze zelf een 'oorlogskabinet' noemen, voorzitten. Hij krijgt telkens 2 vertegenwoordigers aan tafel (voorzitter en directeur) van Unizo, VKW, Voka, Boerenbond, Agoria en de Confederatie Bouw.

ondernemersplatformHet is de bedoeling dat de werkgroep lobbywerk levert bij de politiek om de middelen die vrijgemaakt worden voor het SALK-plan op de meest efficiënte manier in te zetten. Verder willen de deelnemers collectieve acties ondernemen om de transformatie van de Limburgse economie in het post-Ford-tijdperk, sneller te laten verlopen. Ondernemerschap, innovatie en export zijn daarbij de sleutelwoorden. Dit moet uiteraard leiden tot meer jobs en meer welvaart. "Want er zijn uitdagingen genoeg, gezien Limburg achterop hinkt op vlak van starters, scholingsgraad, innovatie, enzovoort," aldus Vandeurzen.

De 6 organisaties en hun voorzitter willen hiermee een positief signaal geven. Door samen te werken en de prioriteiten gezamenlijk aan te pakken, moet de hefboom voor Limburg groter zijn dan apart. Er zal niet alleen met de werkgevers onderling tot acties overgegaan worden, aangezien er toenadering wordt gezocht tot de actoren in het onderwijs, de arbeidsmarktregulering, de vakbonden, enzovoort.

Vooralsnog is het initiatief misschien nog algemeen en vaag, toch wordt het door de onderschrijvers als "historisch" omschreven.