Nieuws Limburg Stories “Op een moment in je leven wil je de tegenslagen niet meer ondergaan”
Limburg

“Op een moment in je leven wil je de tegenslagen niet meer ondergaan”

In onze rubriek Straffe Madammen laten we een vrouwelijke ondernemer aan het woord die ‘straf bezig’ is met haar zaak. In deze aflevering spreken we met Marion Sterckx, zaakvoerder van iAssist, en zopas uitgeroepen tot meest beloftevolle vrouwelijke ondernemer van de provincie. Straffe toebak!

Vooraleer Marion Sterckx als zelfstandig ondernemer aan de slag ging, heeft ze een turbulente carrière van meer dan 20 jaar doorworsteld. “De dipjes in de Limburgse economie hebben me helaas niet gespaard”, zegt ze. “Ik werd het slachtoffer van faillissementen, saneringen, herstructureringen,… Het leek wel alsof de functie van officemanager standaard bovenaan het lijstje van ‘te schrappen’ stond. En dat was erg zwaar. Er komt een moment in je leven dat je dit niet meer wil ondergaan.”

En dus… “Ik was al even aan het broeden om zelf te gaan ondernemen”, zegt ze. “Precies om zelf het initiatief te kunnen hebben en houden. Nochtans was een carrièresprong naar een zelfstandig statuut geen evidentie. Volgens de gangbare perceptie in de samenleving is het ideale profiel van de starter niet een 40-plusser, gescheiden en alleenwonend, met een lening op het huis en twee tieners die uiteraard aandacht en liefde moeten krijgen. Om dan mijn ‘geweldige’ reserves niet te vergeten: daar zou ik het niet eens een half jaar mee uitzingen. Maar toch heb ik de sprong gewaagd omdat ik echt iets wou gaan doen om een goed gevoel aan over te houden. Ik heb altijd veel bewondering gehad voor echte ondernemers, en dat heeft me geïnspireerd.”

Gelukkig worden
En zo werd vier jaar geleden iAssist geboren. “Ik ben gestart als eenmanszaak, maar een jaar later werd deze al omgevormd tot een vennootschap”, vertelt de 46-jarige Diepenbeekse. “Ik richt me volledig op de administratieve ontzorging van KMO-bedrijven. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar het is vaak urgenter dan de klant zelf denkt. Administratie die blijft liggen, bijt niet meteen. Maar achteraf kunnen de nadelige effecten behoorlijk zwaar zijn. In andere gevallen kwijt de ondernemer zich wel vlijtig van de administratieve kant van de onderneming, maar laat dan weer belangrijke taken binnen zijn corebusiness liggen. En bovendien is administratie vaak een jobke waar een ondernemer of medewerker niet gelukkig van wordt. En laat ik er nu net wel gelukkig van worden…”

Marion Sterckx wil echter nog een stapje verder gaan. “Een chaos in de administratie is steeds het beginpunt van onze dienstverlening. Ik luister altijd naar wat het juiste probleem is. Waar kunnen wij ondersteunen? Wat kunnen we uit handen nemen? Wij zijn een business die gebaseerd is op vertrouwen. Wij willen de rechterhand zijn, het luisterend oor, de sparringpartner. De klant mag dus putten uit het hele arsenaal van ervaring die in mijn rugzak steekt. Hij moet zich niet verbazen als we deze of gene situatie al eens eerder hebben meegemaakt en daar de geknipte oplossing voor naar voor schuiven. En dat kan van alles zijn.”

De benadering laat toe dat iAssist kan meegroeien op het tempo van de klant. “Inderdaad. Vaak begint een opdracht met een halve dag per week, wat dan als de zaken goed gaan, op termijn evolueert naar een volledige dag, of meer. Op het moment dat er iemand meer dan twee dagen per week nodig is voor de administratie, adviseer ik de klant om hier iemand voor in dienst te nemen. Niet dat ik dan liever wil stoppen, maar gewoon omdat ik weet dat het dan voordeliger is voor de klant, en de vertrouwensband mij ingeeft dat ik het beste advies wil verstrekken. Dat wordt erg gewaardeerd, en leidt meestal tot nieuwe opdrachten, zoals het vinden en opleiden van nieuwe administratieve krachten.” (lees verder onder de foto)

Marion is dus op de goede weg. De toekomstvisie voor iAssist ligt klaar op de plank. “Zowel op korte als langere termijn weet ik goed waar ik naartoe wil”, zegt ze. “Voor 2022 willen we al verdubbelen in aantal klanten en het aantal medewerkers gelijkmatig laten toenemen. Ambitieus, maar ik ga er zeker op letten dat de groei niet ten koste van kwaliteit gaat. En verder gaan we nieuwe diensten ontwikkelen, zoals een service aanbieden bij boekhouders, inbound telefonie, en nog meer digitaliseren. Op dat vlak denken we aan de ontwikkeling van eigen administratieve software, die zoals een Zwitsers zakmes, een oplossing bevat voor elke toepassing. Zoiets houdt me zeker sterk en intens bezig.”

“I have a dream”

En dan heeft ze nog een droom… “Vaak zie ik bij onze klanten dat ze op zoek moeten naar een nieuwe leverancier of een oplossing zoeken voor een specifiek probleem. Daarom loop ik rond met een idee om een platform te creëren waar ik ondernemers en experten kan samenbrengen. Mijn adressenboekje zal er zeker al in terechtkomen. Het is beetje een project waar ik op aan het broeden ben en daarom zal ik nu zeker nog niet het achterste van mijn tong laten zien.”

Tot slot heeft Marion Sterckx nog een boodschap voor andere vrouwen die overwegen om te gaan ondernemen. “Ze moeten zeker niet twijfelen omdat hun profiel misschien niet overeenstemt met dat van de ideale zelfstandige”, zegt ze. “Laat je niet tegenhouden, en spring! Het ideale plaatje maak je zelf! Maar maak ook gebruik van alle begeleidingsmogelijkheden: dat heb ik ook gedaan. De spirit moet uit jezelf komen, en een sparringpartner, die wakkert die spirit vanzelf aan!”

Stemmen voor Marion Sterckx als Womed Belofte van het Jaar kan via deze link. Doen!