Nieuws Limburg Op het werk naar de Duivels kijken: mag da?

Op het werk naar de Duivels kijken: mag da?

Op het werk naar de Duivels kijken: mag da?

Aanstaande dinsdag is het zover. De Rode Duivels spelen hun eerste wedstrijd van het WK 2014 tegen Algerije en niemand zal dit willen missen. Maar… mogen werknemers wel naar de matchen van het WK kijken? We vroegen het aan Tom Arts (links op de foto), Sabrina Fiorelli en Vincent Loenders van het kantoor Arts, Cleeren en Vennoten in Genk.

“Vele ondernemers delen dezelfde WK-koorts en zien nu een uitgelezen kans om te ‘scoren’ bij hun werknemers,” aldus de advocaten met specialisatie in arbeidsrecht. “Sommigen laten hun werknemers vroeger vertrekken of later het werk aanvatten, anderen voorzien dan weer de mogelijkheid om de wedstrijden te volgen op het werk tijdens de normale werkuren. Om te vermijden dat de onderneming volledig ‘buitenspel’ wordt gezet, kan iedereen maar best de spelregels kennen. En die spelregels staan in het arbeidsreglement:
Wanneer werknemers vroeger mogen vertrekken (of later aankomen), kan gevraagd worden om de uren op een ander ogenblik te recupereren. Gebeurt dit binnen het normale uurrooster, dan is er geen probleem. Gebeurt dit buiten het uurrooster, dan bestaat er al vlug een risico op overuren, waarvoor inhaalrust of overloon (vanaf 9 uur per dag of 40 uur per week) toegekend moet worden.

Strikt genomen dient het arbeidsreglement tijdelijk aangepast te worden. Het is in elk geval aangewezen om de vraag van de werknemer en de toestemming van de werkgever vóór de wedstrijd op papier te zetten om discussies achteraf te vermijden. Wat gebeurt er indien de werkgever toelaat dat er op het werk naar een wedstrijd gekeken wordt tijdens de normale werkuren? Presteren zijn werknemers dan nog wel optimaal, en moeten zij betaald worden tijdens deze toegestane ‘afleiding’? Want dan is de vraag of het bekijken van de wedstrijd gelijk staat met arbeidstijd?

Wanneer de werkgever dit niet zonder meer als arbeidstijd wil beschouwen, hangt het antwoord af van de ‘beschikbaarheid’ van de werknemer. Indien tijdens de wedstrijd toch nog mails in de gaten moeten worden gehouden of dringende zaken afgehandeld moeten worden, wordt deze hele periode beschouwd als arbeidstijd. Dat is niet het geval indien thuis naar de wedstrijd wordt gekeken tijdens de werkuren terwijl men stand-by moet staan. Dan is compensatie wellicht weer aan de orde.

En als de Rode Duivels op 13 juli in Rio de Janeiro wereldkampioen worden, bestaan er even geen regels meer….”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.