faling-varken-300×268

Ophef rond plotse terugbetaling van coronapremies

Heel wat ondernemers hebben zopas het dringende verzoek ontvangen om hun uitbetaalde corona-premies terug te betalen. Bij controle zou vastgesteld zijn dat ze de 4.000 euro (eenmalig) én 160 euro per dag, onterecht hebben geïnd. Letterlijk een streep door de rekening van ondernemers die nu een stap dichter bij het faillissement zijn.

We ontvingen bij Made in Limburg tientallen berichten van ondernemers die afgelopen 3 dagen een bericht hebben gekregen over de onmiddellijke terugstorting van de betaalde vergoedingen. Na controle door Vlaio hebben de bedrijven geen recht op de premies en krijgen ze in sommige gevallen amper 24 tot 48 uur (in het weekend) de tijd om een terugbetaling te doen, willen ze van de compensatiepremie gebruik maken. Het gaat vaak om 8.000 tot bijna 10.000 euro als de eenmalige vergoeding van 4.000 euro en de 160 euro per dag worden opgeteld. Er moet eerst terugbetaald worden vooraleer de nieuwe, compenserende premies kunnen aangevraagd worden, en dan is de deadline soms amper 24 uur.

"Er worden argumenten aangehaald waar we het bestaan niet van afwisten", getuigt een gedupeerde. "We hebben in eer en geweten, volgens de exacte voorschriften, destijds de premies aangevraagd en onmiddellijk gekregen. De redenen die nu worden aangehaald, zoals ons vast adres dat niet zou kloppen of de vermenging van bubbels, komen nergens voor in de oorspronkelijke voorwaarden. We begrijpen er niets van. Bovendien is het onmogelijk om hierover in discussie te gaan. Een klacht indienen en naar de rechtbank stappen is de enige optie."

De betrokken ondernemers kunnen wel -nadat het bewijs van terugstorting is geleverd- een compensatiepremie van 3.000 euro aanvragen, en nadien een relancepremie van nog eens 2.000 euro. "Maar als dat wordt goedgekeurd - en nadien niet opnieuw wordt ingetrokken, want dat kan ook nog - zitten we nog altijd met een verschil van 5.000 euro. Echt onbegrijpelijk. Wij hebben gelukkig het geld aan de kant gezet, maar wie er van gesnoept heeft, heeft dikke pech. Wat vast staat is dat de operatie een forse besparing voor de overheid inhoudt. We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat het een puur budgettaire oefening is, waarbij een percentage op het totaal uitgekeerde bedrag moet gerecupereerd worden."

In de komende dagen zullen de omvang van het probleem en de gevolgen zeker duidelijk worden.