Nieuws Limburg Opinie: Muiterij in het bos

Opinie: Muiterij in het bos

Opinie: Muiterij in het bos

Lap, het is opnieuw zover. De lap industriegrond waar vroeger Hörmann dweilde met de poort open, kan dan toch gaan dienen voor… industrie. Na verschillende keren het bos te zijn ingestuurd, mag eigenaar H.Essers brandhout maken van de zonevreemde uitheemse wildgroei die intussen het bedrijfsterrein heeft overwoekerd. Maar daarvoor hebben ze dus moeten marchanderen zoals een keuterboer op de paardenmarkt. Niet met politieke notabelen of gewetensvolle ambtenaren, maar met natuurvereniging BOS+. Die lachen zich een kriek: “Als de malloten happen, mogen ze exoten kappen”, zo was de redenering. Met succes, want de groene kruisvaarders hebben op hun communieziel beloofd om de juridische procedures te staken als hun langgerekte rider vlekkeloos wordt ingewilligd.

Dit gekonkelfoes in de achterkamers bewijst het gelijk van Voka en VKW Limburg die in 2018 voor een precedent hadden gewaarschuwd toen LRM plat op de buik ging om onder de 303.000 halfstok-aangelegde zonnepanelen in Lommel te kunnen doorschuiven. Na een potje braderen over geld en grond met Natuurpunt, kreeg de vergunning toen zonder enige klacht groen licht. Ongezien. De reacties waren erg verdeeld: toegeven aan chantage volgens de ene, een slimme meesterzet volgens de andere. Voor Unizo Limburg was het alvast een startschot om het onderhandeld compromis als norm naar voor te schuiven in dit soort dossiers. “Choose you battles”, klinkt het daar.

Het bereikte akkoord tussen H.Essers en BOS+ maakt duidelijk dat de staatsgreep, waarbij de groene jongens zichzelf hebben gepromoveerd tot vergunningsverlenende instantie, goed is gelukt. Ze hebben zich gaandeweg netjes gemanoeuvreerd in een machtspositie, waarbij ze als tribunaal, achteroverhellend in hun kalfslederen fauteuil, eens eventjes gaan beslissen wie, waar, wanneer en onder welke voorwaarden zijn ondernemersplannen mag gaan uitvoeren. Hoeveel sollen er moeten rollen voor de bal kan gaan rollen… Een onrustwekkende evolutie.

Want wat zegt dit nog? Zo’n putsch kan natuurlijk alleen maar plaatsvinden als het omvergeworpen regime bestaat uit een bende slapjanussen die zich de macht heeft laten ontfutselen. Als de verkozenen van het volk zich de touwtjes uit handen laten rukken door externe drukkingsgroepen die de wetten gaan bepalen naargelang hun eigen belangen. Waardoor de rest van de bevolking met grote (rechts)onzekerheid wordt opgezadeld en niet langer de wet of de geijkte procedures van de rechtsstaat moet volgen om iets gedaan te krijgen, maar met de nieuwe rechtsmacht een schimmig gesjacher moet gaan opzetten. Waar zijn we mee bezig?

Reageer op dit bericht

Reacties

Rudy V. 2021-02-11 14:56:08

De nagel op de kop. Een waarheid als een koe. Schande voor wie het aanbelangt.

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.