Nieuws Limburg Opinie: “Wie in winst wil delen, moet ook bijdragen aan verlies”

Opinie: “Wie in winst wil delen, moet ook bijdragen aan verlies”

Opinie: “Wie in winst wil delen, moet ook bijdragen aan verlies”

“Er is blijkbaar een nieuw virus dat moet bestreden worden en dat virus heet: winst. Een heel vies en hardnekkig beestje, waarmee je vooral niet besmet mag worden! Wie winst maakt, moet dringend een behandeling krijgen. Althans, dat is toch wat vakbonden ons willen doen geloven.” Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg, geeft zijn ongezouten mening.

“Nog verontrustender is dat de regering hen daarin neigt te volgen”, stelt Lodewyckx. “Want er ligt een voorstel op tafel om een extra premie toe te kennen aan medewerkers wanneer hun onderneming winst heeft gemaakt. Bovenop (!) de indexatie, waarmee meer dan 1 miljoen werknemers in januari hun loon met 11% zien stijgen. Begrijpe wie kan!”

“Het is aan de ondernemer om deze keuze te maken, niet aan de overheid, en nog minder aan vakbonden. De vakbonden verwijzen in hun eis voor (nog) meer loon steevast naar de exuberante winsten van enkele symboolbedrijven, niet zelden multinationals. Terwijl 98% van onze Vlaamse ondernemingen kleine en middelgrote bedrijven zijn. Die maken geen giga-winsten en werken vandaag zelfs vaak met verlies. Maar er is meer: waar komt plots het idee vandaan dat lonen moeten gekoppeld worden aan winst?”

“Waar komt plots het idee vandaan dat lonen moeten gekoppeld worden aan winst?”

Bart Lodewyckx, Unizo Limburg.

“Winst is nodig om te kunnen investeren en winst is bovenal een vergoeding voor risico. Een loon is dat niet. Een loon is een vergoeding voor arbeid en prestaties. Wie wil delen in de winst, moet ook bereid zijn mee te delen in het verlies als het minder goed gaat. Het is zoals in de sport: bij winst zit het stadion vol, maar bij verlies kan het knap eenzaam zijn op de tribune. Dat weten ondernemers als geen ander.”

PS: Is Unizo dan tegen winstdeling? “Nee, integendeel. In de ‘war for talent’ delen ondernemers steeds vaker (een gedeelte van) hun winst met hun team. Een positieve evolutie, waarin de wetgever ook steeds meer mogelijkheden voorziet. Maar het blijft een gunst, dus geen recht.”

Reageer op dit bericht

Reacties

Pascal M. 2022-11-30 01:32:55

En de andere hardwerkende ondernemer, met minder winsten of de starter in een groei-moment met behoefte aan een eerste of tweede medewerker, zien helaas geen of nog minder sollicitanten over de vloer komen dan voorheen omdat deze laatsten vermoedelijk enkel nog bij ondernemingen zullen solliciteren waar duizelingwekkende winsten de aandacht trekken op de balansen en waar vacatures met winst-gekoppelde verloningen bovenaan het eisenpakket staan.

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.