Nieuws Limburg Opinie: “Zonder kans rest ons de (rouw)krans”

Opinie: “Zonder kans rest ons de (rouw)krans”

Opinie: “Zonder kans rest ons de (rouw)krans”

Bart Swinnen, CEO van Luminex in Genk, is een hoogtechnologische toeleverancier van de eventsector. In dit opiniestuk neemt hij het op voor zijn collega’s en doorbreekt hij de ‘sound of silence’ om onverbloemd het ongenoegen van de sector te verwoorden:

“Tot voor kort organiseerden Belgische bedrijven van wereldklasse tal van evenementen”, zegt hij. “Nochtans is het woord ‘kort’ hier relatief. Er is immers een oorverdovende stilte op de planken sinds 15 maart 2020. Jarenlang heeft de eventindustrie onvermoeibaar gediend, dag én nacht. Van kermis tot festival, vanop de planken, luidkeels of juist ingetogen. Wij vragen niet om evenementen te organiseren zoals voorheen. Dat zou getuigen van kortzichtigheid. Nochtans zorgt dezelfde kortzichtigheid ervoor dat de hele sector vandaag geen kans krijgt.”

Kortzichtig

“Op dit ogenblik wordt een volledige industrie verminkt en vermorzeld door de ‘kortzichtigheid van experten’, van beleidsmakers tot virologen. Uiteraard is hun advies rond het verloop en de aanpak van de pandemie noodzakelijk, dat staat als een paal boven water. Maar net nu het water aan de lippen van de sector staat, worden wij – als expert in ons vakgebied – niet gehoord. Doofstom gehouden, letterlijk en figuurlijk. Ongepast en onbegrijpelijk. Net déze industrie die diepgeworteld is in creativiteit en innovatie, wordt weggewuifd, vanop een veilige afstand weliswaar. De ‘kortzichtigheid van experten’, van beleidsmakers tot virologen, zit hem mij in het onvermogen om zich in te beelden hoe een evenement er kan uitzien in deze precaire omstandigheden. En dat is oké, ieder expert in zijn of haar vakgebied.”

Doofstom
“Weliswaar is het toch wel frappant dat die bewuste deskundigen, die druk vliegverkeer en ‘veilig’ internationaal reizen wel mogelijk achten, wel op zoek gaan naar mogelijke creatieve oplossingen voor strandbezoek, een etentje op restaurant of met zijn allen gaan shoppen. Maar de eventsector wordt doofstom gehouden. Wereldwijd wordt ons de mond gesnoerd. Ik verzeker jullie dat wij nochtans de best mogelijke oplossingen kunnen aanbieden voor succesvolle evenementen. Ja, ook in deze pandemie. Hightech-oplossingen die creatieve evenementen aanzienlijk veiliger maken dan pakweg een overvolle Boeing richting Lloret De Mar of een opeengepakt treinstation van menig Vlaamse badplaats. Want het zijn nét deze toonaangevende bedrijven die de nodige deskundigheid opgebouwd hebben in crowd control en crowd management.”

En Bart gaat voort: “Neen, wij hebben geen grote lobby om op te komen voor onze belangen. In alle eerlijkheid hebben wij dat ook niet nodig. Wat we wél nodig hebben is een kans. Zonder een kans wordt het een rouwkrans voor een volledige industrie. Duizenden bedrijven snakken nu al happend naar adem. Indien zij versmachten, stikken ook al hun werknemers. Zonder een kans zijn wij verplicht om onze (ramp)koers richting andere veilige havens te richten. En een schat van jarenlange knowhow over boord te gooien eens de ankers gelicht zijn. Zonder een kans groeit een volledige populatie op zonder entertainment en worden zij afgesloten van zovele memorabele momenten. Zonder een kans zal het stil worden. Lichten gedoofd. Gordijnen dicht, de micro van het podium gelicht.”

“Zonder een kans zal het nooit meer zijn zoals voorheen, maar zal het nooit meer zijn.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Oudsbergen
Oudsbergen

Kris Knaepen gaat Jaraco leiden

Kris Knaepen is de nieuwe algemeen directeur van aannemingsbedrijf Jaraco uit Oudsbergen. Hij werd officieel voorgesteld aan de medewerkers tijdens… Lees meer