Nieuws Limburg Opiniestuk: Iedereen Slakt

Opiniestuk: Iedereen Slakt

Opiniestuk: Iedereen Slakt

Behalve ex-coureur Marc Wauters, die zijn wielerpiste in Zolder door de neus geboord zag, staat iedereen recht op de banken. Driewerf hoera voor SALK! Alle belangengroeperingen, met de vakbonden, werkgevers, Vlaamse ministers, politieke partijen en burgemeesters voorop, komen woorden tekort om het heil te bewieroken dat over Limburg is neergedaald. Maar liefst 217,5 miljoen euro wordt kwistig uitgedeeld om van onze provincie een topregio van welvarendheid te maken in Europa.

Echt niemand die kritiek heeft? Eenmaal? Andermaal?

Vooruit dan maar. Dat de euforie nagenoeg unaniem is, mag niet verbazen. De commissies, comités, expertengroepen en task forces waren volgestouwd met vertegenwoordigers van divers pluimage, die elk vanuit hun leefwereld gul met suggesties zwaaiden om vooral de onderdanen in eigen regionen een comfortabele troon in de Limburgse toekomst te gunnen. Des mensens, die houding. De eerste beloftes over extra miljoenen waren nog niet koud, toen de wildste bestedingsplannen door het luchtruim zweefden. Er zouden uiteindelijk maar liefst 800 van die wondermiddeltjes tot in detail worden uitgeschreven. Niet allemaal even absurd, dat dient gezegd. Maar toch. “Fiches-itis” noemde Bart Lodewyckx van Unizo die ziekte.

Intussen werd er van alle kanten zo hard getrokken aan de mouwen van Peeters, Lieten en Vandeurzen dat ze een tiental De Wevers van oud postuur feilloos hadden kunnen omarmen. Enkele forse perslekken moesten verzekeren dat de juiste dossiers in de aandacht kwamen. Uit vrees dat het lobbywerk voor de eigen kar aan de meet alsnog zou te kort schieten, werden nog enkele ‘krachten gebundeld’, zoals dat heet. Het Ondernemersplatform Limburg ondertekende een plechtig akkoord om te zullen samenwerken eens de centen op het droge zouden zijn. Hetzelfde gebeurde met de sociale welzijnswerkers van de club J-SALK. Daar konden zelfs politici met lange mouwen niet omheen…

En dus…
Het resultaat? Een Salomonsoordeel à la Flamande, waarbij elk groepje wel iets van zijn verlanglijstje wist door te drukken. De sociale economie en de opleidingen voor de vakbonden, de maak- en creatieve economie voor de werkgevers. Politieke eensgezindheid ook, met rustoordbedden en andere zorginfrastructuur voor Vandeurzen, terwijl Lieten kan scoren met de dossiers rond mobiliteit en innovatie. En de geografische diplomatie: iets voor het Leopoldsburg van Wouter Beke, iets voor het Tongeren van Patrick Dewael en iets voor het Houthalen-Helchteren van Alain Yzermans. Ikea voor Hasselt, Thor Park voor Genk, en nog een snuifje Sint-Truiden, Bilzen, Maasmechelen, de Noord-Limburgse tuinbouw en Beringen: om de cirkel rond te maken. Of zoals Wim Dries het zei bij de start: Iedereen Salkt.

Proeven
In de selectie van de projecten vallen enkele bijzonderheden op. Zo wordt er massaal geïnvesteerd in toerisme. Bijna 2.000 jobs moeten er bijkomen door extra bungalowparken, visvijvers en de mijnmusea vanonder het stof te halen. Maar zijn er ook toeristen om al dat fraais te komen bevolken? Gaan de groene Hollanders staan te springen om de Costa Brava in te ruilen voor een camping in Uikhoven? Zullen de Arabische oliesjeiks hun citytrip naar New York omboeken voor een belevingsmoment met spinnewiel in Bokrijk? Dezelfde vragen stellen zich rond de oprichting van een nieuwe batterij aan onderzoekscentra, werkgroepen, proeftuinen en platformen. Keuvelen, knutselen en uitproberen is leuk. Maar kopers hebben we nodig. Klanten, met centen.

Slak

Nog een slotvraag. Wat als… Ford Genk niet de biezen zou pakken? Zouden we dan al die prachtige plannen in de prullenmand gezwierd hebben? Geen Noord-Zuid, geen sociale woningen, geen betere fietspaden en geen inhaalbeweging qua opleidingen? Natuurlijk wel. Maar is het niet triestig dat die in duizenden stukjes gekapte SALK-pot nu echt moet dienen om zoveel noodzakelijke en evidente projecten te ontsteken? Het is een schande dat dit alles nog niet lang geleden gerealiseerd werd. Door de hoeveelheid aan goedgekeurde dossiers blijft er per onderdeel trouwens te weinig over. Salk wordt slak. Want dan is 217,5 miljoen euro maar net iets meer dan niks. En amper het dubbele van wat onze Limburgse Pretty Woman onlangs binnenrijfde met Euromillions.

(KMe)

Reageren? Gebruik het vakje hieronder.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.