Nieuws Limburg “Opslag van 0,8% kan 9,3% worden”

“Opslag van 0,8% kan 9,3% worden”

“Opslag van 0,8% kan 9,3% worden”

Het Limburgse bedrijf Trixxo weigert om het loonakkoord te ondertekenen over de opslag voor werknemers in de dienstencheques-sector. De onderneming van Luc Jeurissen is bereid om de overeengekomen loonsverhoging van 0,8% door te voeren, maar waarschuwt voor een maatregel die de toeslag kan doen oplopen tot 9,3%.

Alles draait om het gebruik van de collectieve arbeidsduurvermindering. Het systeem houdt in dat wie minder uren wil werken, toch zijn voordelen kan behouden. De werkgever krijgt hiervoor bovendien een (in tijd beperkte) RSZ-korting. Iedereen winnaar dus, en bijgevolg werd dit systeem goedgekeurd door werkgevers én door vakbonden.

Die laatste maken er nu wel een probleem van. Ze vinden dat de sociale zekerheid de loonsverhoging niet mag financieren. En ze leggen bijgevolg bijkomende voorwaarden op tafel in de onderhandelingen over het loonakkoord. “Wat zij willen gaat veel verder dan hetgeen was overeengekomen en komt in feite neer op een verhoging van 9,3 procent”, aldus Trixxo. “Deze voorgestelde maatregelen zijn simpelweg onwettig. Vandaar dat wij de houding van onze werkgeversfederatie steunen om dit akkoord niet te ondertekenen. Het zijn dus niet wij die de huishoudhulpen gijzelen, maar zij die de wettelijke regels aan hun laars willen lappen.”

“Wij vinden het niet gepast dat één partij zich het recht toeëigent om hier à la carte eigen constructies voor te verzinnen en al zeker niet als dat oplossingen betreft die niet wettelijk zijn”, zo dient Trixxo de vakbonden van antwoord.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.