Nieuws Limburg Overheid houdt 160 nieuwe jobs bij Cretskens tegen

Overheid houdt 160 nieuwe jobs bij Cretskens tegen

Overheid houdt 160 nieuwe jobs bij Cretskens tegen

Raymond Cretskens is boos. De Dilsense ondernemer wil in Diest 160 nieuwe jobs creëren, maar stoot daarbij op een ‘njet’ van de intercommunale Interleuven. De overheidsdienst wil het terugkooprecht op de gebouwen van het failliete Le Bon Grain (Q Bakeries) in Diest uitoefenen, en het vastgoed niet verkopen aan Cretskens. Die wil daar nochtans uitbreiden, nadat hij de operationele activiteiten van de bakkerijgroep in 2015 heeft overgenomen. “De 160 nieuwe jobs zijn blijkbaar niet belangrijk voor de intercommunale”, zegt Cretskens. “Als het zo zit, investeren we gewoon ergens anders.”

Even terug naar 2015, toen Raymond Cretskens (eigenaar van zo’n 10 Carrefour Markets en investeerder in vele andere ondernemingen) samen met de Oost-Vlaming Herman Foucart, Le Bon Grain wegkaapte voor de neus van bakkerijgigant La Lorraine. De nieuwe vennootschap Crelem Bakeries zette de activiteiten in Heusden-Zolder en Asse voort, en wil nu ook de vestiging in Webbekom (Diest) nieuw leven inblazen door te investeren in extra productielijnen. Cretskens en co huren het gebouw van de curator, maar de intercommunale Interleuven heeft (vanuit een vroegere contract) een voorkooprecht op het pand en wil dat uitoefenen.

“We willen het pand voor 1,8 miljoen kopen en er zo’n 20 miljoen euro investeren,” zegt Raymond Cretskens. “Daarbij willen we 160 extra banen scheppen. Maar in tegenstelling tot de rechtbank van Leuven (eerste aanleg), gelooft Interleuven niet in ons businessplan en willen zij liever andere activiteiten (hightech) in het het gebouw onderbrengen. Onbegrijpelijk, echt om moedeloos van te worden. Zelfs de banken die schuldeiser zijn, willen liever ons bod aanvaarden omdat het hoger is dan het voorkooprecht van Interleuven.”

Cretskens kan nochtans heel wat adelbrieven voorleggen. Een jaar nadat Crelem Bakeries werd opgericht, zijn er in Heusden-Zolder en Asse al 100 jobs bijgekomen (tot nu 260 in totaal). “We willen nu verder groeien door een nieuwe productie-eenheid in Diest op te starten. De ligging vlakbij de E314 is ideaal. Ook het cliënteel en de markt zijn er. We begrijpen dus echt niet dat de intercommunale in beroep gaat tegen de verkoop aan ons.” Op 6 maart wordt zaak ingeleid bij het Hof van Beroep in Brussel.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.