Nieuws Limburg Overheid houdt virtueel failliete bedrijven in coma

Overheid houdt virtueel failliete bedrijven in coma

Overheid houdt virtueel failliete bedrijven in coma

In de eerste 8 maanden van dit jaar werden er in Limburg 296 faillissementen uitgesproken. Dat is een daling van 28% ten opzichte van vorig jaar. Vergelijken we met bijvoorbeeld 2015, dan gaat het om bijna een halvering. De redenen zijn divers, maar vooral de aanhoudende steunmaatregelen van de overheid houden veel bedrijven kunstmatig boven water.

167 in de rechtbank van Hasselt (-88) en 129 in Tongeren (-27) is het resultaat van het aantal faillissementen in Limburg in de periode januari-augustus 2021. Een daling van 27,98%, goed voor een plaats rond het Vlaamse gemiddelde.

Dat deze cijfers totaal geen weerspiegeling zijn van de doorsnee economische toestand in de provincie, is iedereen duidelijk. Informatiebureau Graydon, dat de statistieken onderzocht, geeft dan ook een aantal verklaringen waarom het aantal faillissementen historisch laag is:

– Gedurende de coronacrisis riep onze overheid twee maal een moratorium uit over de faillissementen. De bedrijven die door corona hun activiteiten moesten beperken of stopzetten, konden niet failliet worden verklaard.

– Tot op vandaag geldt er daarnaast ook een feitelijk moratorium, waarbij de schulden bij de belastingdiensten en/of de sociale zekerheid geen aanleiding geven tot dagvaarding ter faillissement.

– De (tijdelijke) hervorming van de procedure van gerechtelijke reorganisatie (WCO) biedt een betere bescherming tegen dagvaarding door schuldeisers, onder meer door het treffen van een minnelijke schikking.

– Er is meer flexibiliteit voor het afbetalen van schulden bij de RSZ.

– Er gelden fiscale vrijstellingen voor vergoedingen aan gewesten, gemeenschappen, provincies of gemeenten.

– De diverse overheden in ons land hebben steeds een ruim pakket aan steunmaatregelen uitgevaardigd, zoals het overbruggingsrecht, tijdelijke werkloosheid, coronapremies, tax shelter,…

Het doet Graydon concluderen dat dit alles slechts een uitstel van executie betekent en de grote stortvloed aan faillissementen nog moet komen eens alle maatregelen zijn teruggedraaid of helemaal afgeschaft.

Reageer op dit bericht

Reacties

Jan M. 2021-09-07 09:39:00

Een absolute schande. Wat zijn we nu met bedrijven die virtueel in leven worden gehouden ? Uiteindelijk zullen zij toch failliet gaan en ondertussen verpesten zij het ondernemingsklimaat.

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.