Nieuws Limburg Overleg Ford Genk: nu wordt het menens

Overleg Ford Genk: nu wordt het menens

Overleg Ford Genk: nu wordt het menens

De vakbonden van Ford Genk zitten dinsdag voor de tweede keer rond de tafel met de Europese directie in het kader van de informatie- en consultatieronde. De bonden verwachten een reactie op de ingebrekestelling. Woensdag wordt er onderhandeld over de mogelijke start van de productie.

Tijdens de vorige bijeenkomst in het kader van de onderhandelingen over de sluiting van Ford Genk stelden de vakbonden de Europese directie in gebreke. Ford had in Genk immers de productie beloofd van drie nieuwe modellen, wat in de praktijk neerkwam op werkzekerheid tot 2020. Die belofte was in een contract gegoten maar door de aankondiging van de sluiting van Ford Genk eind 2014 werd het contract eenzijdig door Ford verbroken. De vakbonden verwachten nu tijdens de vergadering van de ondernemingsraad een reactie op die ingebrekestelling, hoewel Ford al eerder heeft aangegeven dat men vindt aan alle verplichtingen in het zogenoemde toekomstcontract voldaan te hebben.

Het is inmiddels de derde keer dat vakbonden en directie elkaar zien. De voorgaande confrontaties duurden slechts enkele minuten. “Hopelijk is het niet weer na vijf minuten gedaan,” aldus Ronny Banken van de socialistische bediendenbond BBTK. “Zodat we eens kunnen blijven zitten en de onderhandelingen eindelijk kunnen beginnen.”

Productie
Het wordt een drukke onderhandelingsweek. Woensdag zitten de vakbonden in een kleinere groep opnieuw rond de tafel met de Europese directie. Dan wordt er gesproken over de mogelijke start van de productie volgende week. Zoals bekend moesten de laatste vier productiedagen herhaaldelijk worden uitgesteld omdat er geen akkoord was over de vrijgave van de zogenoemde oorlogsbuit. Momenteel staan er immers nog zo’n 7.000 auto’s op het fabrieksterrein. Eerder hadden de vakbonden een voorstel van een eenmalige premie van 500 euro weggewuifd.

Ook de onderhandelingen van woensdag zullen plaatsvinden met de Europese directie. “Het was eerder al duidelijk dat de lokale directie geen mandaat had om te onderhandelen,” vindt Luc Prenen van het ACV. “Het lag dan ook voor de hand dat de Europese directie ook deze onderhandelingen op zich neemt.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.