Het oorspronkelijke Lombardenhuys werd gebouwd door de gebroeders Lombarden in de 14de eeuw. Maar in 1758 werd de huidige voorgevel in Maaslandse stijl opgetrokken. In 1980 werd het beschermd als monument. Chef Laurens Snykers kocht het en voerde in 2020 een complete renovatie door om er een jaar later zijn restaurant Leeuw te openen. Helaas is dat enkele maanden geleden definitief gesloten. Snykers heeft hartproblemen, liep drie hartinfarcten op en heeft zijn horecaleven definitief vaarwel gezegd. “Met veel buikpijn, maar het kon gewoon niet anders”, zegt Laurens. “Nu hebben we een volgende stap gezet en staat het pand te koop. Ik ben nu al jaloers op de koper, want die krijgt, midden in de stad, een onwaarschijnlijk pand in handen dat helemaal in orde is.”
“Hogere prijsklasse”
Het Lombardenhuys is dus ingericht als restaurant met een bovenliggende loft. Makelaar is Joris Valkenborgh van Vastgoed Valkenborgh: “Het pand biedt veel mogelijkheden zoals wonen, handel, horeca… Op de begane grond is er het restaurant met mooi achterliggend terras of binnenkoer en een volledig ingerichte industriële keuken. Op de eerste verdieping is er de toegang naar de volledig ingerichte loft. Nog een verdieping hoger zijn er twee slaapkamers en twee badkamers en ook op de derde verdieping zijn er nog eens twee slaapkamers. Er is ook een ruime kelder in het Lombardenhuys.”
Laurens Snykers zelf hoopt dat het pand een nieuwe horecatoekomst krijgt, maar ook alle andere invullingen blijven mogelijk. “Mijn voorkeur gaat er sowieso naar uit dat iemand hier weer een restaurant opstart, maar ook andere handelszaken en zelfs bewoning zijn mogelijk. Er is zeker interesse, maar tot een koopcompromis kwam nog niemand.”
En nu?
Welke weg Laurens nu zelf zal inslaan, is voor de jonge chef nog niet duidelijk, al probeert hij wel naar zijn lichaam te luisteren. “Ik heb nog geen idee wat ik wil doen. Ik ga sowieso de zaak en de woonst hierboven eerst verkopen. Daarna ga ik vooral even de tijd nemen om rust te vinden. Want ik weet: als ik morgen iets nieuws vind, zal ik me weer honderd procent smijten. Rust nemen en tijd maken voor mijn gezondheid, komt dus even voorop.”