payconiq bancontact

Payconiq (Hasselt) trouwt met Bancontact

Bancontact en het Hasseltse Payconiq hebben hun huwelijk aangekondigd. Het koppel belooft om samen nieuwe producten voor zowel binnenlandse als Europese betalingen aan te bieden. Er komt ook een eengemaakte betaal-app (Payconiq by Bancontact), al blijven de twee echtgenoten hun eigen toepassing ook apart aanbieden.

Voor insiders zal het geen grote verrassing zijn dat Bancontact en Payconiq samengaan. KBC, Belfius en ING zijn de drie banken achter Payconiq, die de hoofdzetel heeft in Hasselt. In België zijn ruim 45.000 winkeliers aangesloten en hebben een half miljoen mensen de app om contactloos via smartphone te betalen, gedownload. Sinds kort was ook BNP Paribas Fortis het aandeelhouderschap van Payconiq komen vervoegen. Bancontact telt dezelfde aandeelhouders, nog aangevuld met AXA Bank. Dinsdag hebben de vijf banken een intentieverklaring getekend om Bancontact en Payconiq onder één dak te brengen. Waar de zetel van de fusievennootschap zal worden ondergebracht, is nog niet bekend. “Het is zowel in Hasselt bij Payconiq (15 medewerkers) als in Brussel bij Bancontact (20 medewerkers) in ieder geval te klein”, zo zegt een woordvoerder.

Bancontact is de Belgische marktleider in elektronisch en in mobiel betalen. De kaart blijft uiteraard het meest gebruikt, met 1,42 miljard transacties per jaar. Daarnaast kent mobiel betalen (via smartphone of tablet) een razendsnelle groei. Elke maand gebeuren er 2 miljoen aankopen met deze Bancontact-app. Zo’n 30 procent van alle online aankopen met Bancontact gebeuren via de Bancontact-app.

De twee huwelijkspartners gaan nu samen nieuwe producten op de markt te brengen. De betaaloplossingen voor zowel elektronisch betalen als mobiel betalen van Bancontact en Payconiq blijven voorlopig naast elkaar bestaan, al is het dus de bedoeling dat er op termijn een enkele app komt: ‘Payconiq by Bancontact’. De kosten voor handelaars en consumenten zouden niet stijgen.