Jo Peters leidt Deusjevoo, bekend van spraakmakende decors en interieurs, en Upspace, gespecialiseerd in breinvriendelijke werkplekken. Daarnaast schrijft hij ook columns: luchtig, maar raak. “Ik zie het als een pauzeke”, lacht hij. “Ik ben er zo’n twee jaar geleden mee begonnen, en ondertussen zijn er 6.000 abonnees.” Zijn laatste stukje ging over het delen van pralines op kantoor: de ene kiest bedachtzaam, de ander werkt ze zonder nadenken naar binnen. “En eigenlijk gaat het boek daar ook over: iedereen werkt anders.”
Het idee voor zijn boek begon bij het lezen van Ontketen je brein van neuroloog en professor Theo Compernolle. “Daarin beschrijft hij hoe schadelijk multitasken is en hoe het denkende brein overbelast geraakt. Ik ontdekte dat ik zelf een schoolvoorbeeld was van een multitasker, hoe ik constant brandjes moest blussen en nooit echt tot focussen kwam. Het was altijd druk-druk-druk. Een mens kan niet multitasken, integendeel, we springen gewoon van het een naar het ander.”
Ruimte op maat
Bedrijven doen vaak al veel inspanningen om hun werknemers tevreden te houden en een aangenaam werkklimaat te creëren. “Maar ze vergeten één ding: de ruimte waarin moet gewerkt worden. We hebben de mond vol van flexplekken en activity based workspace (werkruimte afgestemd op hetgeen je moet doen in je job). Maar dat is onzin. Niet iedereen gaat op dezelfde manier om met de taken die hij of zij moet uitvoeren. “
“Eén van onze meest creatieve medewerkers is verhuisd naar de veel rustigere ruimte van de boekhouder. Daar floreerde hij”, legt Peters uit. “Wij gaan uit van human based workspace: wie veel moet nadenken, moet daar de ruimte voor krijgen. Daar is ook het nevenbedrijf Upspace uit ontstaan.”
“We moeten ruimtes scheiden: focus, overleg, ontspanning… elk met een eigen plek. Dat heb ik allemaal van me afgeschreven in dit boek.”
Dus weg met de landschapskantoren, met gezellige bar en pingpongtafel? “Och ja, we zijn allemaal wel eens in Silicon Valley gaan kijken hoe de Amerikaanse techreuzen dat aanpakten. Dat hebben we klakkeloos nageaapt”, zegt de ondernemer. “Elke verdieping ziet er identiek uit. Toegegeven, de architect kan er wel een leuke omgeving van maken, maar dat is niet wat mensen nodig hebben om goed en gefocust te kunnen werken. We moeten ruimtes scheiden: focus, overleg, ontspanning… elk met een eigen plek. Dat heb ik allemaal van me afgeschreven in dit boek.”
Wetenschap
Behalve van professor Compernolle heeft Jo Peters voor zijn inzichten ook de hulp gekregen van neuropsycholoog Elke Geraerts, die de focus legt op hoe we flow kunnen bereiken en behouden. Van arbeidseconoom Stijn Baert leerde hij dan weer hoe méér werken niet noodzakelijk leidt tot beter werken en hoe belangrijk de balans is tussen thuiswerken en kantoorwerk.
“Bedrijven die investeren in het welzijn van hun medewerkers en in een gezonde werkplek, zien hun productiviteit stijgen met 30 procent en het stressniveau dalen met de helft”, haalt Jo Peters aan. Het boek staat vol van dat soort wetenschappelijk onderbouwde vaststellingen. “Zelfs kleine aanpassingen, zoals het toevoegen van groen aan de werkplek, kunnen een significant effect hebben”, maakt de ondernemer zich sterk.
Voor Jo Peters is de kantooromgeving als een aquarium vol vissen. “Ik heb zelf gezien hoe mijn medewerkers – mijn ‘pool of talent’ – erin verdronken. Ze liepen zich vast in inefficiëntie, hoge ziektecijfers, burn-outs en dalende productiviteit. De traditionele kantooromgeving is vaak de boosdoener.”
Wake-upcall
‘Hoe vissen verdrinken’ is uiteindelijk veel meer dan een boek over kantoorinrichting geworden. Het is een wake-up call voor bedrijven die hun grootste kapitaal – hun medewerkers – dreigen te verliezen in een zee van afleiding en inefficiëntie. Met praktische tips, wetenschappelijke inzichten en inspirerende voorbeelden biedt Jo Peters een routekaart naar een breinvriendelijke werkplek waar mensen kunnen floreren, de productiviteit stijgt en het werkgeluk centraal staat.