Plannen voor afvaloven Beringen in koelkast

Zoals gevreesd gaat Bionerga de plannen om in Paal-Beringen een nieuwe biostoomcentrale te bouwen, opbergen. Dat heeft de raad van bestuur woensdag beslist. Tegelijk bereidt het energiebedrijf een procedure voor voor de Raad van State.

De beslissing van de raad van bestuur van Bionerga, via Nuhma in handen van de Limburgse gemeenten, komt niet onverwacht. Normaal gezien had Bionerga volgend jaar al willen beginnen bouwen aan Biostoom Beringen, waar huishoudelijk en niet-giftig afval zou verbrand worden om energie op te wekken. Die nieuwe energiecentrale zou er komen in plaats van de verouderde en te kleine afvaloven in Houthalen-Helchteren.

Maar op 30 mei werd de berekening voor de groene stroomcertificaten herzien, een eerste opdoffer voor Bionerga. Op 3 juni werd een beslissing van de Vlaamse regering gepubliceerd, waardoor de groene stroomcertificaten voor grote installaties met een minimum vermogen van 20 megawatt helemaal wegvallen. Daarmee zag Bionerga zijn hele financieringsplan - voor een investering van 120 tot 140 miljoen euro - in het water vallen.

Uitstel

"De raad van bestuur kon niet anders dan het project voorlopig 'on hold' zetten," zegt algemeen directeur Ludo Kelchtermans van Nuhma. Bionerga heeft al voor 1,7 miljoen aan allerlei onkosten gemaakt voor de nieuwe centrale. "Maar uitstel is nog geen afstel. We moeten ons huiswerk door die twee recente maatregelen immers helemaal over doen. Het lijkt er wel op dat ons project geslachtofferd werd omwille van overcapaciteit die elders bestaat."

De raad van bestuur heeft voorts beslist om de eerste stappen te zetten voor een procedure voor de Raad van State. Volgens Bionerga is de beslissing van de Vlaamse regering immers in strijd met het Vlaams energiedecreet. Dat stelt dat alle groenestroominstallaties recht hebben op groenestroomcertificaten. "Welke ondernemer wil nog investeren als de spelregels tijdens het spel gewijzigd worden," vraagt Kelchtermans. Pikant detail: bij de procedure voor de raad van state zou een overheidsbedrijf (Bionerga/Nuhma) tegenover zijn eigen overheid (Vlaanderen) komen te staan.