Nieuws Limburg Plannen voor nieuwe robotfabriek in Limburg

Plannen voor nieuwe robotfabriek in Limburg

Plannen voor nieuwe robotfabriek in Limburg

De firma QBMT uit Diepenbeek heeft plannen om in Limburg een fabriek te bouwen waar kleine robots worden gemaakt. De robots lijken op mensen en zouden in ieder huishouden een handje kunnen toesteken.

QBMT komt uit Oostende, maar heeft onder meer omwille van het kapitaal dat LRM ter beschikking stelt, de hoofdzetel zopas verhuisd naar Diepenbeek (BioVille). Het bedrijf heeft de eerste humanoïde robot ter wereld gemaakt. Die heet Zora en werd inmiddels al zo’n 63 keer verkocht. Zora wordt momenteel vooral gebruikt in rustoorden. Bejaarden kunnen er dingen aan vragen, zoals het weer of het dagmenu. De robot doet ook bewegingsoefeningen voor, speelt ‘memory’ met de bewoners en kan de cijfers voor de bingo selecteren. Maar QBMT, dat voorlopig alleen de software schrijft, en de robots zelf in Frankrijk bestelt, heeft nu plannen voor andere, huishoudelijke toepassingen.

Haldis een pintje!

robot zora QBMT“We denken aan een soort 3D-butler, die bijvoorbeeld bijhoudt wat er in je ijskast voorradig is,” zegt Fabrice Goffin van QBMT. “Als je dan boodschappen moet doen, zal de robot je lijstje kunnen samenstellen. We kunnen de butler ook koppelen aan domotica, om bijvoorbeeld de gordijnen dicht te doen of het bad te laten vollopen. Op termijn zie ik een robot functioneren in ieder huisgezin.”

QBMT wil de productie van de robots naar Limburg halen. “We denken daar toch zo’n 50 extra jobs mee te kunnen scheppen,” zegt Goffin nog. “Limburg heeft het talent om dit project tot een succes te maken. We bevinden ons hier trouwens centraal in Europa, wat meegenomen is om de exportmarkten te bewerken.” De zorgrobot Zora mag alvast op veel interesse rekenen uit Frankrijk, Finland, Zweden en Zwitserland.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.