Nieuws Limburg Pleidooi Peumans voor uitroeien van ecocheques

Pleidooi Peumans voor uitroeien van ecocheques

Pleidooi Peumans voor uitroeien van ecocheques

Nu -op 21 maart- ligt er een wetsvoorstel op tafel om de fameuze ecocheques af te voeren. “Als ondernemer denk je dan: prima”, zegt Ruben Peumans, CEO van hr-dienstengroep Asap, in een opiniestuk. “Dit is een perfect rationele keuze, die een overbodige structuur en dito administratie elimineert. Dat is echter buiten de geoliede lobbymachine gerekend. Plotsklaps lijkt het wetsvoorstel in de prullenbak te belanden, omdat politici en bepaalde werkgeversorganisaties (om het VBO en Federgon niet bij naam te noemen) dreigen te bezwijken onder de druk van een handvol uitgiftebedrijven.”

“Ruben, moet je je daar als ondernemer nu echt druk om maken?”, vraagt hij zich af. “Neen, want er zijn ongetwijfeld andere katten te geselen, die meer impact hebben op onze economie. Maar ook volmondig ja, want het gehakketak rond de ecocheques is symptomatisch voor de vastgeroeste structuren in ons land.” De oplossing is nochtans simpel, vindt Peumans. “Vorm de ecocheque om tot een gegarandeerde netto-vergoeding, dus zonder te morrelen aan de fiscale behandeling. Zo stijgt het loon van de werkende Belg, zonder dat de loonkosten van de ondernemende Belg verder exploderen.”

En er zijn nog voordelen: “Onze werknemers hoeven niet langer uit te pluizen in welke winkel ze die vreemde cheques kunnen verzilveren, om daar vervolgens (nodeloze) aankopen te doen. Integendeel, iedereen kan het geld naar eigen inzicht besteden. Gebruik je het geld voor de kinderopvang, om op restaurant te gaan of om je huis af te betalen? Of spendeer je het liever aan een product met een (licht)groene schijn? De vraag stellen is ze beantwoorden. Daarenboven is het oorspronkelijk groene idee van de ecocheque al helemaal achterhaald. De consument koopt en denkt al heel wat groener dan pakweg 10 jaar geleden, ondermeer dankzij allerlei overheidsmaatregelen.”

En wie is de schuldige? “Wel.. Politici, lobbyisten, werkgeversorganisaties en andere vakbonden houden elkaar in een dusdanige wurggreep dat niemand nog kan of wil bewegen.” vindt Ruben Peumans. “Wie op een evenwichtsbalk staat en constant schrik heeft om te vallen, zet nooit een stap vooruit. Heb je ooit het gezelschapsspel Twister gespeeld? Onze gestelde lichamen lijken het eindeloos te doen. We botsen op de grenzen van ons geroemde democratische model. Verkozen politici horen ons, burgers, te vertegenwoordigen. Werkgeversorganisaties moeten de standpunten van ons, ondernemers, uitdragen. Als zij dienst weigeren, neem ik als ondernemer zelf de handschoen op. Want de verontwaardiging is enorm: de reacties op een rondvraag binnen mijn netwerk waren razendsnel en unaniem furieus.”

En hij besluit: “Mijn boodschap is duidelijk: gooi al die kunstmatige systemen als maaltijdcheques, bedrijfswagens, enzovoort eindelijk overboord en vereenvoudig onze complexe loonkostregeling. Als je een kleurrijke pleister op een vuile wonde plakt, zal het litteken achteraf niet kleiner zijn. In plaats van de hoge loonkost te verzachten met losstaande initiatieven, moeten we de fiscaliteit structureel durven herzien. De jonge generatie wil eenvoudige, future proof systemen, geen ouderwetse cheques. Het wordt tijd dat onze democratische vertegenwoordigers zich losrukken uit hun schier eindeloze politieke houdgreep, en terug met de voeten in de klei komen te staan. Het afschaffen van de ecocheques is alvast een goed begin.”

De opinie kon alvast op heel wat medestanders rekenen. Tientallen Limburgse bedrijfsleiders lieten optekenen dat ze het eens zijn met Ruben Peumans. Afwachten nu of er ook daadwerkelijk respons komt.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.