kalk-300×204-1

Poeder voor gewichtheffers in Limburgse handen

Het Limburgse bedrijf Sibelco (Lommel, Uikhoven, Maasmechelen,...), dat wereldwijd marktleider is in de ontginning en veredeling van kwartszand, heeft in Australië het bedrijf QMAG overgenomen. Dit Australische concern, dat 400 mensen tewerkstelt, maakt magnesiumcarbonaat, een product dat veel toepassingen heeft in de industrie en de chemie. Het is één van de belangrijkste grondstoffen voor de productie van o.a vuurvaste stenen en vormen. Bij het grote publiek is het vooral gekend als het witte poeder dat gewichtheffers en turners in de handen wrijven om een betere grip op de materialen te krijgen.

"Het is een van de belangrijkste overnames van het bedrijf van de jongste vijf jaar," zegt Laurence Boens, woordvoerster van Sibelco in De Tijd. "De afgelopen drie jaar groeiden we vooral organisch. Nu doen we een overname in een nieuwe markt, een groeimarkt bovendien. Tegelijk vergroten we onze aanwezigheid in Australië, een belangrijke uitvalsbasis voor de Aziatische markt."

Sibelco werd gesticht in Lommel in 1872. Het bedrijf heeft een jaaromzet van meer dan 2 miljard euro en telt 10.000 werknemers tewerk.