Nieuws Limburg Politie houdt klopjacht op spookfirma’s

Politie houdt klopjacht op spookfirma’s

Politie houdt klopjacht op spookfirma’s

De wijkinspecteurs van de lokale politie van Beringen/Ham/Tessenderlo zullen voortaan ook nieuwe vennootschappen binnen de zone standaard controleren. Het korps wil hiermee het aantal spookfirma’s inperken.

Spookbedrijven zijn slapende vennootschappen die enkel op papier bestaan, maar geen activiteiten of zakencijfer hebben. Ze dienen vaak als dekmantel voor criminele activiteiten zoals belastingfraude, oplichting, drugstrafiek of de financiering van terrorisme. Exacte cijfers over het aantal spookfirma’s in ons land bestaan er niet. Sommige bronnen vermelden dat 1 op 10 vennootschappen in België een crimineel bestaansreden zou hebben.

In Beringen, Ham en Tessenderlo komen er jaarlijks zo’n 600 ondernemingen bij. De wijkinspecteurs van het korps Beringen/Ham/Tessenderlo zullen voortaan iedere nieuwe onderneming en ondernemingen die naar onze zone verhuizen, bezoeken. Dit biedt de wijkinspecteur meteen ook de kans om de lokale nieuwe ondernemers te leren kennen en nuttige contactgegevens uit te wisselen. In geval van frauduleuze praktijken kan er onmiddellijk een proces-verbaal opgesteld worden dat eerst naar het parket en vervolgens naar de ondernemingsrechtbank doorgestuurd wordt met het oog op ontbinding van de vennootschap. Op deze manier kan er in het crimineel proces veel sneller ingegrepen worden.

“Als je als particulier ergens gaat wonen, word je gecontroleerd maar als je je als firma ergens vestigt niet. Dat is onlogisch en speelt in de kaart van criminelen. We trekken nu de lijn door naar controle op de vennootschappen”, verduidelijkt korpschef Geert Wouters.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Brussel, Hasselt
Brussel

A2o breekt de ban in Brussel

De architecten van het Hasseltse kantoor A2o hebben een reeks van prestigieuze projecten binnengehaald in onze hoofdstad. Zopas werd nog… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.