Nieuws Limburg Politiek zwicht voor protest buurtbewoners Stokrooie

Politiek zwicht voor protest buurtbewoners Stokrooie

Politiek zwicht voor protest buurtbewoners Stokrooie

Baldewijns & Co uit Hasselt, specialist in grond- en afbraakwerken, heeft van het provinciebestuur geen (milieu)vergunning gekregen om te verhuizen naar hun nieuwe locatie in Stokrooie. Bizar, want dit terrein aan het Albertkanaal, dat vroeger eigendom was van de bouwgroep Van Helmont, is nochtans op het gewestplan ingekleurd als bedrijfsterrein. De politiek is daarmee gezwicht voor de bezwaren van enkele buurtbewoners, die aan het NIMBY-syndroom (Not In My Backyard) lijden. Enkelingen hadden een grootschalige campagne opgezet om de plannen van Baldewijns in Stokrooie te dwarsbomen. Zo’n 25 van hen dienden effectief een voorgekauwd bezwaarschrift in. Bij hun argumenten haalden ze de mogelijke overlast aan van zwaar verkeer, terwijl de vorige eigenaar als groothandel in bouwmaterialen nochtans ook niet met geruisloze golfkarretjes de bakstenen en klinkers transporteerde… Ook het stadsbestuur van Hasselt had onder druk van de publieke opinie (er werden overal zwarte vlaggen uitgehangen) een negatief advies uitgebracht over het dossier.

Hoe het nu verder moet met het bedrijf is niet meteen duidelijk. Want ook tegen de huidige locatie, achter de bloemen- en plantenzaak Thomas, waren er bezwaarschriften opgesteld die eisten dat een nieuwe vergunning zou worden geweigerd. Ook deze mensen krijgen nu gehoor, aangezien de aanvraag voor verlenging van 20 jaar werd gehalveerd tot 10 jaar. Er worden bovendien beperkende voorwaarden opgelegd, zoals de maximale bezetting van 15 geparkeerde voertuigen. Baldewijns krijgt dus 10 jaar de tijd om op te krassen en een gloednieuwe locatie te gaan zoeken. Een nieuwe investering in de aankoop van een bijkomend perceel dringt zich op.

Benieuwd of de eigenaars de veerkracht gaan vinden om tegen het ondernemers-onvriendelijke klimaat in te gaan…

Josette Baldewijns.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.