jorisvrancken-1

Poolse plant moet ANL naar recordcijfers stuwen

In de Poolse stad Dambrova, tussen Katowice en Krakau, worden deze week de eerste kunststof verpakkingen van ANL Polen geproduceerd. Het Wellense moederbedrijf ANL Plastics had in september vorig jaar aangekondigd daar een nieuwe vestiging te willen starten, en is nu dus al volledig operationeel. "We hebben intussen ook de eerste bestellingen uit de regio binnen, zodat we daar meteen een goede start kunnen nemen," zegt afgevaardigd bestuurder Joris Vrancken. "Het is immers de bedoeling om vanuit het Poolse bedrijf nieuwe klanten op de Oost-Eurpese markt te bedienen."

De ambitie van ANL vertaalt zich ook in de cijfers. "Vorig jaar was goed, met een omzetstijging van 5% tot 68,5 miljoen euro," zegt Joris Vrancken nog. "Anderzijds hebben we nog steeds te kampen met een forse toename van de grondstofprijzen. In de eerste weken van 2011 zijn de prijzen nog eens met 10% gestegen, en er wordt verwacht dat het einde nog niet in zicht is." Toch kijkt ANL met veel zin voor initiatief uit naar de komende maanden. "We budgetteren een vrij sterke omzetstijging tot zowat 73 miljoen. Een gevolg van de bijkomende productiecapaciteit, maar ook van onze eigen productontwikkeling. Steeds meer willen we zelf verpakkingsconcepten in de markt zetten, en bijgevolg meer een trendzetter dan een volger worden." Wordt die doelstelling gehaald, komt ANL in de buurt van het recordjaar 2008.

ANL stelt zowat 420 mensen tewerk. Naast de leadplant in Wellen en de nieuwe vestiging in Polen, is er ook een productie-eenheid in het Franse Cahors.