Nieuws Limburg Primeur uit Genk: scheidingsmachine voor vuurvaste stenen

Primeur uit Genk: scheidingsmachine voor vuurvaste stenen

Primeur uit Genk: scheidingsmachine voor vuurvaste stenen

refrasort orbixRecyclagebedrijf Orbix uit Genk heeft een automatisch scheidingssysteem ontwikkeld dat het hergebruik van vuurvaste stenen mogelijk maakt. Een veelbelovend project, aangezien de wereldmarkt van deze hittebestendige materialen (onder meer gebruikt voor het bouwen van ovens en reactoren) erg omvangrijk is. Het hergebruik van vuurvaste materialen kan dan ook veel afval besparen én de import van kostbare nieuwe grondstoffen verminderen. De pilootlijn van deze techniek, ReFraSort genaamd, draait momenteel in Genk (zie filmpje hieronder).

Aan ReFraSort ging 3 jaar intensief onderzoek vooraf. Onder meer het Vito in Mol en een aantal buitenlandse partners van Orbix werkten er aan mee. Vandaag is de innovatieve, volautomatische scheidingstechnologie een feit. De vuurvaste stenen, die gebruikt worden bij productieprocessen in de metaal, cement en keramische industrie, kunnen nu gerecycleerd worden. Het gaat wereldwijd om zo’n 40 miljoen ton. In plaats van ze te storten (wat nu gebeurt met zo’n 28 miljoen ton), kunnen ze herwerkt worden tot vuurvaste bouwmaterialen. Eens ook die producten onbruikbaar zijn, kan er bijvoorbeeld een grondstof voor de fundering van wegen van gemaakt worden.

Orbix wil met de nieuwe pilootlijn in Genk jaarlijks 80.000 ton vuurvast materiaal verwerken.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.