Vandeput-Stockmans-2

Provincie betaalt advies voor starters

Gedeputeerde voor Economie, Marc Vandeput, lanceerde vorig jaar in mei het provinciaal systeem van de Gratis Adviescheques. Via deze cheques konden 220 Limburgse starters voor 900 euro gespecialiseerd advies inwinnen bij experts. Het project had enorm succes: op 4 maanden tijd werden de 220 cheques verdeeld. Daarom besliste de provincie om het project te verlengen en opnieuw adviescheques ter beschikking te stellen. Deze keer mag de Unizo Startersservice 395 cheques ter waarde van 900 euro verdelen onder Limburgse starters die minder dan 3 jaar geleden zijn gestart met een zelfstandige activiteit .

Overlevingsgraad startende ondernemingen daalt
Zowel UNIZO-Limburg als de provincie tonen zich tevreden: “De overlevingsgraad van startende ondernemingen zit in een dalende trend: na vijf jaar blijkt nog slechts 66,3 % actief te zijn. Twee jaar geleden bedroeg de overlevingsgraad na 5 jaar nog 76,4%. Uit talrijke onderzoeken blijkt dat starters die zich laten begeleiden, adviseren en coachen vóór en tijdens de start meer kans hebben op succes. Om de Limburgse startende ondernemers te ondersteunen hebben wij dan ook, samen met Unizo-Limburg, het systeem van adviescheques voor starters uitgewerkt,” aldus gedeputeerde Vandeput.

“Elke starter is anders en heeft dus ook ander advies nodig," vult Joël Stockmans van Unizo aan. "Ons netwerk van meer dan 100 adviseurs is zo groot geworden dat elke starter nu wel het soort advies en expert kan vinden dat hij of zij nodig heeft.“