Nieuws Limburg Provincie bundelt alle lokale handelszaken op 1 platform

Provincie bundelt alle lokale handelszaken op 1 platform

Provincie bundelt alle lokale handelszaken op 1 platform

Nog een initiatief om de Limburgse handel en horeca te steunen: het platform Ik Koop Lokaal in Limburg. De provincie Limburg, Unizo Limburg en de Limburgse gemeenten bundelen hier zoveel mogelijk plaatselijke bedrijven die via een webshop of afhaalservice bereikbaar zijn. Gedeputeerde van Economie Tom Vandeput: “De Limburgse winkeliers hebben uw steun hard nodig. Shop daarom bij uw lokale handelaar!”

Door de verplichte sluiting zijn ongeveer 11.500 handels- en horecazaken gesloten. Dit is 80 % van het totaal aantal Limburgse handelszaken en bij horeca stijgt dit tot percentage tot 95 %. Dit laat diepe sporen na in de stedelijke kernen. Gedeputeerde van Economie Tom Vandeput: “Op basis van het aantal verplicht gesloten handels- en horecazaken blijkt dat de coronacrisis vooral het stedelijk weefsel van Hasselt, Genk, Sint-Truiden en Maasmechelen bijzonder hard treft. Ook de gemeenten Tongeren, Beringen, Lommel, Pelt en Heusden-Zolder delen in de klappen. In de Limburgse plattelandsgemeenten is de impact van de sluiting minder sterk omdat het winkelaanbod hier meestal beperkt is tot voeding en dagelijkse voorzieningen.”

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg, vult aan: “De verplichte sluiting wakkert het innovatief ondernemerschap aan. Vele handelaars hebben op zeer korte tijd met een webshop een alternatief verkoopkanaal ontwikkeld. Ook sommige horecazaken zijn gestart met een bestel/afhaal/lever-service. Hierdoor kan er toch nog een beperkte omzet worden gerealiseerd.”

Om deze nieuwe service en de lokale handelszaken te promoten hebben 37 gemeenten een soort handelsplatform ontwikkeld. Ook Unizo biedt via www.winkelhier.be een zeer handige zoekmachine aan om in zijn buurt of regio te ‘winkelhieren’.

De provincie Limburg heeft nu alle lokale platforms samengebracht op de provinciale website www.ikkooplokaalinlimburg.be. Op deze site wordt ook een overzicht gegeven van alle federale en Vlaamse ondersteuningsmaatregelen. Verder vind je er tips voor de verkoop van geschenk- en reservatiebonnen, die nu al kunnen worden gekocht en die na de lockdown kunnen worden opgenomen.

“Wij roepen de Limburgers op om de nieuwe online serviceverlening te benutten en om ook na de heropening massaal bij de Limburgse handelaars te kopen”, aldus Lodewyckx en Vandeput in koor. “Want het zijn zij die voor welvaart, jobs en beleving in de handelskernen zorgen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de tienduizenden medewerkers die nu in tijdelijke werkloosheid zijn geplaatst, straks terug aan de slag kunnen en blijven.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.