Nieuws Limburg Quickscans persen 20% energiewinst uit bedrijven

Quickscans persen 20% energiewinst uit bedrijven

Quickscans persen 20% energiewinst uit bedrijven

Een 25-tal Limburgse kmo’s hebben het voorbije half jaar laten onderzoeken hoe ze energie kunnen besparen. Na een zogenaamde ‘quickscan’, aangeboden door Voka Limburg, Greenville en Provincie Limburg, konden ze maatregelen nemen die het verbruik met 10 tot 20% wist terug te dringen.

Limburg wil uitgroeien tot een klimaatneutrale provincie en wil daarom ook de bedrijven een handje helpen. “Met de gratis audits willen we kmo’s overhalen tot klimaatvriendelijke aanpassingen en investeringen. Daarmee willen we vermijden dat de ondernemingen die een belangrijke motor zijn voor tewerkstelling en innovatie, de trein naar de energie- en materiaalperformante, zeg maar duurzame toekomst, zouden missen.”

25 kmo’s toonden interesse in deze quickscan. “Door hen te confronteren met cijfers, bijvoorbeeld in de vorm van terugverdientermijnen, maak je een bepaalde milieuvriendelijke investering wel heel concreet”, aldus Johann Leten van Voka. De meest efficiënte ingrepen? Het herbekijken van de energiefactuur, wat soms duizenden euro’s kan besparen, en het vervangen van de verlichting.

Eén van de deelnemers aan dit project was carrosseriebedrijf Vecarro. Zaakvoerder Isabelle Vermeire is tevreden over de resultaten: “De plannen voor onze nieuwe vestiging zaten eigenlijk al in een vergevorderd stadium, maar toch hebben we nog een aantal tips meegekregen waar we niet meteen aan gedacht hadden bij de nieuwbouw. Kleine ingrepen kunnen een groot effect hebben. Zo denken we aan een digitale meter op de opvoerbuizen van het regenwater om het regenwaterverbruik in te schatten, aan een screen op de ramen om de airco in de zomermaanden minder hard te laten draaien, aan warmterecuperatie van bepaalde machines, enzovoort. Kortom, ingrepen waar we zeker in de nabije toekomst rekening mee zullen houden.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Ardooie, Beringen
Ardooie

Gutami opent tweede vestiging

Gutami Solar, de groothandel in zonnepanelen en andere toepassingen voor slimme energie, heeft in Ardooie een tweede vestiging geopend. "Met… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.