Nieuws Limburg Radeloos, en verloren… zonder Raad van Advies

Radeloos, en verloren… zonder Raad van Advies

Radeloos, en verloren… zonder Raad van Advies

Slechts 4 tot 6% van de Vlaamse familiebedrijven heeft een Raad van Advies. “Als je weet dat 80% van de Limburgse bedrijven bestempeld wordt als een familiaal bedrijf, is er nog werk aan de winkel”, vindt Axelle Henrard van Voka Limburg. “Met een platform waar bedrijven en experten elkaar kunnen treffen, willen we alvast het opstartproces van zo’n Raad van Advies faciliteren.”

Een Raad van Advies bestaat uit experts die niet-bindende adviezen geven over de bedrijfsvoering van een onderneming. “Na de coronacrisis moeten heel wat ondernemingen hun strategie bijsturen. Een Raad van Advies is op dat vlak vandaag een grote meerwaarde, want je kan terugvallen op een extern klankbord waarmee je nieuwe inzichten verwerft door de kennis, expertise en het netwerk van de experts”, zegt Axelle Henrard.

Toch loopt het niet echt storm voor deze formule. “Een Raad van Advies wordt nog wel eens met schroom behandeld. Een struikelblok is vaak de praktische uitwerking. De samenstelling, afspraken inboeken en verslagen maken nemen nu eenmaal tijd in beslag, maar de meerwaarde is zo veel malen meer waard.”

Daarom heeft Voka Limburg een begeleidingstraject uitgedokterd. “Daarbij nemen wij al de taken die erbij komen kijken op ons”, aldus nog de directeur van de club voor eigenaars-ondernemers. “We ‘ontzorgen’ de familiale bedrijfsleiders, onder meer met een platform. De 400 ondernemingen die zich hier al op registreerden, kunnen er contact leggen met 150 externe adviseurs. En die aantallen willen we nog drastisch verhogen.”

Om de kwaliteit van de adviseurs te waarborgen, hebben Voka Limburg en de UHasselt een cyclus van 5 academisch onderbouwde infosessies uitgewerkt. De eerste opleiding is al helemaal volzet.

Staf wordt wijzer
Eén van de bedrijven waarvoor Voka Limburg een Raad van Advies hielp opzetten, is het autocar- en busbedrijf Staf Cars. “Als eigenaars en managers van een familiale groep van ondernemingen waren wij op zoek naar een extern klankbord”, motiveren zaakvoerders Paul en Anita Cremers. “Dat ondersteunt onze rol van aandeelhouder en onze rol van dagelijks manager. Om onze groei en professionalisering verder te zetten, wordt het evenwicht tussen die rollen steeds belangrijker.”

De raad van advies ondersteunt het ondernemerskoppel bij operationele en strategische vraagstukken. “We krijgen inzichten en invloeden van andere sectoren en vakgebieden aangereikt waardoor onze visie wordt verruimd”, vertellen ze. “Voka Limburg heeft ons bijgestaan in het in kaart brengen van onze behoeftes en bij het samenstellen van Raad van Advies. Waarvoor dank!”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.