Broer Raf en zus Michèle Baeten namen meer dan twintig jaar geleden als derde generatie de fakkel van de wijnhandel van hun vader in Maaseik over. En dat ging niet ongemerkt voorbij. Zo was Baeten Vinopolis één van de eerste wijnhandels die ‘wijn in vaten’ in de markt zette voor horecazaken. Dat leverde de horecazaken tal van voordelen op: tijdwinst, werkcomfort, ruimte, minder afval en een belangrijke kostenbesparing zonder te moeten inboeten aan kwaliteit.
In december 2022 gingen Raf en Michèle elk hun eigen weg. Michèle kocht Raf uit bij Vinopolis en werd de enige aandeelhouder. “We hadden beiden een andere visie over hoe het nu verder moest met de zaak”, zei Michèle Baeten toen. “We moesten kiezen: links of rechts. En dat is gebeurd, we zijn beiden tevreden met de oplossing.”
Maveriq
Nu bijna drie jaar later is het niet-concurrentiebeding afgelopen. Raf had ondertussen wel mee zijn schouders gezet onder het energiebier Goals Boost van Wouter Dorissen (Yungo) en stond zijn vrouw Kathleen Kalders bij met haar knapkoekenproject Maison Maaseyck. Maar de wijn bleef roepen. “Ik werd overal door mensen aan de mouw getrokken, het bleef maar kriebelen om de horeca te helpen met een serieus product van hoge kwaliteit”, zegt Raf Baeten. En dat was het begin van Maveriq, een nieuw distributiemodel voor wijnen en cocktails in de Benelux, met de ambitie om straks ook Duitsland te bedienen. Daarmee gaat hij wel de concurrentie aan met zijn eigen zus. “Ik doe dit omdat ik dit graag doe, en er al meer dan 20 jaar met hart en ziel mee bezig geweest ben”, antwoordt Raf Baeten.
One-way vaten
Het gaat opnieuw om wijn en cocktails (zoals Aperol Spritz) in vaten, bestemd voor de horeca. Maar anders dan bij Vinopolis gaat het dit keer om one-way vaten, die voor 98 procent gerecycleerd worden. “One-way vaten zullen een standaard verpakking worden, net als flessen”, maakt Raf Baeten zich sterk. En ook anders dan bij Vinopolis, zullen de wijnboeren hun product zelf kunnen afvullen in de vaten. “Dat is milieuvriendelijker, economisch voordeliger en kwalitatief sterker. Niet enkel de horeca kan er van profiteren, maar ook de wijnboer zelf. Het zet de wijnboer, ook de kleinere, sterker in de keten en zijn passie komt zo rechtstreeks in het vat terecht.”
Agropolis
Raf Baeten heeft daarvoor zijn oog laten vallen op een bureel met loods in de incubator Agropolis in Kinrooi. Daar zijn al duizend vaten opgeslagen van wijnen uit Frankrijk, Italië en Spanje. Raf Baeten is nu druk bezig met het uitbouwen van een netwerk van dranken- en wijnhandelaars die zijn vaten voor de horeca kunnen verdelen en Maveriq helpen uitbouwen tot grotere volumes. “We moeten het de horeca eenvoudiger maken. Minder verspilling, sneller werken, lagere kosten. Dankzij dit systeem hoeft een glas huiswijn straks geen 10 euro te kosten”, besluit Raf Baeten.