Jacky Jacqmaert Jacky is op 68 jarige leeftijd nog met een nieuwe zaak begonnen een opruimdienst 1005376

Rasondernemer van 68 richt nieuw bedrijf op

Jacky Jackmaert: een naam die niet alleen in ondernemersmiddens klinkt als een klok. De Maasmechelaar toonde zich doorheen de jaren een begenadigd bedrijfsleider, maar ook de bezieler van onder meer de carnavalsvereniging en Sint-Vincentius. Bezig zijn, onder de mensen, dat is zijn lieve leven. En precies daarom gaat hij op zijn 68ste van start met een nieuw bedrijf: Opruimen. Een oude vos dus in deze rubriek New Kid on the Block.

“Ik heb voor boekhouder gestudeerd”, begint Jacky verrassend. “Mijn eerste job was een administratieve functie bij een sleutel-op-de-deur-bedrijf. Zelfs toen profiteerde ik al volop van mijn netwerk in het verenigingsleven. Als ik iets moest gedaan krijgen, kende ik overal wel iemand die vroeger bij mij op de Chiro, de volleybal, de carnaval of tennisclub was geweest. ‘Jacky, voor u regel ik dat’, zeiden ze dan. En zo is het mijn hele carrière lang gebleven.”

Niet dat alles vanzelf ging. “Ik begon te werken om 6 uur ’s morgens, zodat ik in de namiddag vrij had om alle mogelijke cursussen te gaan volgen. Alles wat met verkopen te maken had, wou ik onder de knie krijgen. Zo heb ik me 10 tot 15 jaar permanent bijgeschoold. De combinatie tussen de theoretische kennis, het netwerk en het buikgevoel werkte perfect toen ik zelf met ondernemen ben gestart. Ik heb een schildersbedrijf gehad, maar was toch vooral actief in de schoonmaak. In Limburg, maar ook in Gent en Maastricht. En de producten maakten en verkochten we zelf: zeep, wc-blokjes, biologische reinigingsmiddelen,… het liep telkens als een trein. In bijna alle firma’s telden we meer dan 50 werknemers. Bij TLJ waren er dat zelfs een paar honderd. Mooie tijden meegemaakt. En altijd met veel plezier en enthousiasme de zaken aangepakt. Twee leuzen vormen de rode draad doorheen dit hele avontuur. De eerste is: ‘Ieder idee is pas goed als ge het uitvoert’. En de tweede luidt: ‘Wie niet kan delen, kan niet vermenigvuldigen’. Dat is voor mij de kern van ondernemen. Nog altijd.”

“Wie niet kan delen, kan niet vermenigvuldigen”

De huidige digitalisering verandert daar volgens Jacky niks aan. “Wie communiceert door in de ander zijn ogen te kijken en zijn lichaamstaal te laten spreken, zal altijd de winnaar zijn. Het menselijke contact, doorspekt met een glimlach en een schouderklopje, dat werkt nog altijd. Daarom sta ik erop dat ik iedere nieuwe klant persoonlijk zie. Na 3 maanden neem ik contact om te vragen hoe het gaat en elk jaar lever ik een fles wijn af. Doet er zich tussentijds een probleem voor, dan wordt dat dezelfde dag nog opgelost. Dat klinkt allemaal misschien ouderwets, maar deze stijl maakt het verschil.”

Een tip voor starters? “Ge moet eerst heel goed weten wat ge wilt en dat in uw eigen woorden op papier zetten”, legt Jackmaert uit. “Dan legt ge dat 2 dagen opzij, en vervolgens stuurt ge bij waar ge niet 200% tevreden over zijt. Als het klaar is, stemt ge de nota af met mensen rondom u: iemand die iets van financiën kent, een ervaren ondernemer, iemand die in de branche zit… En zo maakt ge een eigen businessplan op, in feite. Buikgevoel alleen is dus niet genoeg. Tegenwoordig zijn er ook heel wat instanties, zoals Unizo, die heel goed en laagdrempelig advies kunnen geven.” (lees verder onder de foto)

Door zijn eigen tips toe te passen, is Jacky Jackmaert zopas nog een nieuwe zaak gestart. “Vanuit de schoonmaaksector, waar ik met het bedrijf 4cpm nog altijd heel actief in ben, krijg ik regelmatig de vraag om hele inboedels en panden op te kuisen. De redenen zijn divers: verhuis, faillissement, overlijden, overstock,… Wat we gaan doen is alles netjes opruimen en het pand opnieuw bedrijfsklaar maken voor verhuur of verkoop. Daar kunnen dus ook kleine klusjes bijkomen, zoals een laagje verf aanbrengen of een stopcontact repareren. Een dienstverlening waar volgens mij veel vraag naar is. En dus is het een idee dat moet uitgevoerd worden! Zelfs al word ik er weldra 68: het is een uitdaging waar ik 200% voor ga.”

Toch blijft er nog altijd tijd over voor hobby’s. “Ik heb mijn hele leven hard werken gecombineerd met genieten van het goede leven”, zegt hij. “Een goed glas wijn, een lunch met vrienden en zakenpartners,… dat zal ik altijd blijven waarderen. Daarnaast vind ik dat de tijd is gekomen om iets te doen voor de minst bedeelden. Daarom heb ik het voorzitterschap aanvaard van Sint-Vincentius in Maasmechelen. Samen met een sterk team, pakken we dat heel serieus en zelfs bedrijfsmatig aan. Zo maken we een verschil voor de mensen die het echt nodig hebben. En dat geeft opnieuw energie om altijd en overal mijn beste beentje voor te zetten!”