RCA werd in 1987 opgericht door Roger Ramaekers. Het bureau groeide op gezapig tempo, tot het werd overgenomen door Philip Bijnens. Die haalde partners aan boord als Wim Claesen, Sandra Vandoren en Bruno Leyssens, waardoor het bedrijf vleugels kreeg. Later stapten ook voormalig CEO Ivo Clerix, huidig CEO Tom Van den Bergh en de jongere collega’s Bart Klerckx en Jente Joris in. Vorig jaar werd RCA overgenomen door Glowi, de holding boven bedrijven als Het Poetsbureau.
Lees ook: Jo Mellemans en Elly Huysmans lijven RCA in.
Nadat ze een jaar de wegen in de nieuwe structuur hebben verkend, is het hele marketing- en communicatiedepartement nu in een nieuwe vorm gegoten. De overkoepelende groep, die zo’n 100 medewerkers telt en een omzet van 26 miljoen realiseert, wordt Friends of Cartel gedoopt. Daarin wordt de naam Cartel Agency uitgespeeld als het ‘leading’ bureau dat klanten bedient over alle disciplines heen. Dit is het voltallige RCA van vroeger, zeg maar. “Hier bouwen we merken en campagnes over sectoren heen, door expertises en services binnen de groep slim te combineren”, legt CEO Tom Van den Bergh uit. “Daarnaast opereren we met 4 andere merken, die elk hun expertise in één domein hebben.”
Cartel Works is de naam voor alles wat draait rond employer branding en recruitmentmarketing (het vroegere RCA HR van Sandra Vandoren), HeadOffice (het ook door Glowi overgenomen bureau uit Herent) legt zich toe op contentmarketing en custom publishing. Nummer 3 Lex&Turner (het bureau van Ken Houben dat in 2022 RCA vervoegde), staat in voor branding en design, en tot slot is er RCAPR, de pr-afdeling onder leiding van Bruno Leyssens , die als enige een tikkeltje van de RCA-erfenis in de naamgeving levendig houdt.
“In een voortdurend evoluerende marketing- en communicatiesector is het een kwestie van sturen en bijsturen om relevant te blijven, zegt Tom Van den Bergh, CEO van RCA en nu dus van Cartel Agency. “Wij kiezen hierin resoluut voor experts en expertises, voor mensen en vakmanschap. Hebben we altijd gedaan, zullen we altijd doen.”
Waarom ‘Cartel’?
“Cartel is een woord met gelaagdheid”, legt Van den Bergh uit. “Latijns van oorsprong. In onze taal klinkt het als ‘gilde’. Of, voor sommigen, met een scherp randje”. Oorspronkelijk betekent het een samenwerking. Een vereniging van vakmensen. En dat is exact wat wij zijn: een collectief van jonge wolven en doorwinterde experten. Mensen die kiezen voor het metier. Voor het ambacht van merken, marketing en communicatie.”
De nieuwe naam is volgens de partners een krachtig signaal dat een nieuw hoofdstuk markeert. “Een bewuste stap vooruit. Om onze bureaus te versterken. Om talent aan te trekken én ruimte te geven. Om het verschil te maken in een sector waar inhoud, creativiteit en strategie samen het verschil maken”, besluit de CEO vastberaden.