Nieuws Limburg "Recht om werkgevers economische schade toe te brengen"

"Recht om werkgevers economische schade toe te brengen"

"Recht om werkgevers economische schade toe te brengen"

deurwaarder op padHet ABVV heeft voor de rechtbank in Tongeren een zaak ingeleid waarmee het de onwettigheid van de opgelegde dwangsommen bij de blokkades van bedrijven wil aanklagen. Op maandag 21 januari, net na het referendum waarin een nipte meerderheid van de werknemers van Ford Genk en de toeleveranciers kozen om terug aan het werk te gaan, werd de blokkade aan de Mondeolaan door een deurwaarder en de politie opgeheven (foto). Meer specifiek had de deurwaarder een dwangbevel van de rechtbank in handen, aangevraagd door Ford, om personen die werkwilligen zouden tegenhouden of intimideren, te bestraffen met een boete van 1000 euro. Gaby Jaenen van het ABVV kreeg zo’n boete aangesmeerd.

“Maar wij vechten deze nu aan voor de rechtbank, omdat het stakingsrecht niet mag geschonden worden,” zegt ze. “Het is juist de bedoeling van een staking dat de werkgever economische schade lijdt, anders heeft het weinig effect. Langs de kant gaan staan met een zwarte rouwband maakt echt geen indruk. We hebben de traditie in België om als ultiem wapen de poorten te blokkeren, en dat moet absoluut in stand gehouden worden. Ik heb dus geen spijt van mijn actie, en zal de boete zeker niet betalen. Ford mag trouwens niet eisen dat andere bedrijven, met een andere juridische entiteit, bereikbaar zijn of niet. Daar hebben zij niets mee te maken.”

Binnen 14 dagen volgt de uitspraak.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.