out of use (Foto: Karel Hemerijckx)

Recyclagebedrijf bouwt bij in Beringen

De Limburgse specialist in recyclage en circulaire dienstverlening Out of Use heeft een vergunning aangevraagd voor de bouw van een nieuwe hal. “De uitbreiding is een gevolg van de groei van de elektrische automarkt”, zegt zaakvoerder Mark Adriaenssens.

Voor Out of Use bestaat er geen oude rommel. Begonnen in 2009 met de recyclage van elektrische en elektronische apparaten, ontwikkelde het bedrijf zich tot een specialist in circulaire dienstverlening. “Alles wat enigszins opnieuw kan worden gebruikt, krijgt een tweede leven. Alles wat niet meer opnieuw kan worden gebruikt, wordt zo veel mogelijk gerecycleerd”, zegt Yannick Adriaenssens, die zijn vader sinds kort in het bedrijf heeft vervoegd.

Vandaag bestaat de goederenstroom die bij Out of Use terechtkomt voor 70 procent uit IT-materiaal: van smartphones en laptops tot harde schijven, beeldschermen en zelfs hele datacenters. De overige 30 procent gaat van industriële koelkasten tot scanners en bloedbanken in ziekenhuizen. Inkomsten worden gehaald uit de verkoop van gesorteerde materialen, het hergebruik van toestellen en allerlei diensten. Voor toestellen opnieuw worden gebruikt, worden ze grondig gecontroleerd en worden alle gegevens gewist.

Een forse impuls kreeg Out of Use in 2016 met de invoering van de Europese GDPR-regeling die de bescherming regelt van persoonlijke gegevens. “Een datalek kan grote gevolgen hebben voor het imago van een bedrijf”, zegt Mark Adriaenssens. Out of Use heeft zich dan ook gespecialiseerd in datavernietiging en dat heeft voor een toevloed aan klanten gezorgd. Naast een aantal grote banken doen ook instellingen zoals de Europese Commissie en de NATO een beroep op de Limburgse KMO. Dat gaat gepaard met de meest stringente veiligheidsmaatregelen. “Voor de NATO worden de harde schijven niet alleen gewist maar ook vermalen en dan nog eens verbrand.”

Dodelijk
Sinds anderhalf jaar heeft Out of Use zich ook gespecialiseerd in de recyclage van batterijen van elektrische auto’s, een markt die zich in een razendsnel tempo ontwikkelt. “Alle defecte, afgedankte en versleten batterijen van elektrische auto’s uit België en Luxemburg komen hier terecht”, vertelt Yannick Adriaenssens. “Van alle merken, behalve Tesla.” In een speciale afgesloten afdeling wordt de spanning van de batterijen gehaald. Dat gebeurt door speciaal daartoe opgeleide technici. “Het is delicaat werk”, zegt Mark Adriaenssens. “De stoot van 800 volt hoogspanning kan dodelijk zijn. Ook het transport van de brandgevaarlijke batterijen is een hachelijke onderneming. De batterijen worden getransporteerd in containers die speciaal voor ons werden ontwikkeld en voorzien zijn van een blussysteem.”

Filmset

Batterijen die niet meer bruikbaar zijn, worden gerecycleerd door bedrijven als Umicore. Alle bruikbare grondstoffen en zeldzame metalen worden gerecupereerd en opnieuw gebruikt. Batterijmodules die nog wel bruikbaar zijn, krijgen een tweede leven als energieopslag. Tot op heden verwerkte Out of Use de batterijpacks van zo’n 800 auto’s. Verwacht wordt dat dit aantal de komende jaren exponentieel zal toenemen, gezien de ontwikkeling van de markt. Vandaar de uitbreidingsplannen, goed voor een investering van ongeveer 1,2 miljoen euro.

Out of Use vestigde zich in 2016 in Beringen, waar momenteel achttien mensen aan het werk zijn en waar ook extra mensen gezocht worden.