Nieuws Limburg Restaurant De Poorterij in top 100 van de wereld

Restaurant De Poorterij in top 100 van de wereld

(Foto: Jeffrey Gaens)

Restaurant De Poorterij in top 100 van de wereld

De culinaire gids We’re Smart maakt elk jaar een rangschikking op van de restaurants die wereldwijd het best scoren op vlak van groenten en fruit. Ook andere duurzaamheidsprincipes als de ecologische voetafdruk worden in overweging genomen. De Poorterij in Dilsen-Stokkem, het restaurant van Rudi Peters, behoort al twee jaar tot de exclusieve lijst van 100 toppers in de wereld, en kaapt met een maximumscore van 5 radijzen, in de meest recente editie de 74ste plaats weg.

De We’re Smart Guide is in feite een Vlaamse uitvinding. Groentekok Frank Fol, bij het grote publiek gekend van zijn tv-optredens, riep de gids in het leven. Sindsdien gaan experts overal in de wereld kijken naar restaurants die groenten en fruit op hun menukaart laten overheersen. Daarnaast spelen ook de culinaire creativiteit, ecologische voetafdruk en sociale impact mee. In plaats van sterren, zoals bij Michelin, krijgen de beste restaurants van We’re Smart, radijzen toegewezen. Vijf is de hoogste score.

Dit jaar prijkt er één Limburgs restaurant in de gids: De Poorterij uit Dilsen-Stokkem behaalt de 74ste plaats, een lichte daling met 3 plaatsen. Voor hen staat een collega uit de USA, achter hen eentje uit Singapore. “We ontvingen opnieuw de maximale score van 5 radijzen en daar zijn we heel blij mee”, aldus Rudi Peters. “Criteria als het nastreven van perfectie, creativiteit, maar ook het gebruik van lokale producten, ons ecologisch engagement en de duurzame vangst, werden hierbij in overweging genomen. Dat we bij de top 100 zijn geraakt, is een gevolg van de groenten die een zeer belangrijke rol vervullen in ons maandelijks wisselend menu. Bij ieder gerecht staat telkens één groente centraal, die wordt aangevuld met vis, vlees of andere proteïnen.” Rudi Peters heeft aan zijn restaurant een eigen moestuin, waar hij dagverse inspiratie vindt voor zijn creaties. “Zelfs onze sauzen maken we enkel met groenten en kruiden uit onze moestuin”, aldus nog de chef.

Trouwens: Restaurant L’Air des Sens in Zoutleeuw, eigendom van chef-kok David Schulz, kreeg ook 5 radijzen en staat in de gids op plaats 51.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.