Rik Hegge doet Zweko (Bocholt) van de hand

Het bedrijf Zweko Optics uit Bocholt, waar vooral vizieren voor helmen worden gemaakt, heeft een nieuwe eigenaar. Mede-oprichter Rik Hegge heeft zijn bedrijf verkocht aan Paul Lipkens, een 50-jarige ingenieur uit Meeuwen-Gruitrode, die een indrukwekkende carrière achter de rug heeft bij Philips in Hasselt, Solvay, DSM en Alcatel Kabel. Nadien werkte hij als consultant en interimmanager voor bedrijven uit de Punchgroep van Guido Dumarey en Sterigenics. "Na al die jaren als manager vond ik de tijd gekomen om zelf te ondernemen," zegt Lipkens (foto). "Zweko is als hoogtechnologisch nichebedrijf een gedroomde uitdaging. Bovendien werk ik nu dichter bij huis, en dat is ook voor de familie mooi meegenomen."

Paul LipkensZweko is ondertussen uitgegroeid tot de wereldstandaard in vizieren van hoogwaardige kwaliteit. Niet enkel tal van veiligheids- en politiediensten, maar ook F1-piloot Michael Schumacher droegen een helm met Zweko-vizier. Daarnaast is Zweko nog actief in het bewerken en coaten van kunststoffen. Er werken 43 mensen, samen goed voor een omzet van 4,3 miljoen euro.

Rik Hegge blijft nog een paar maanden voor Zweko beschikbaar, indien nodig. "Ik heb me altijd voorgenomen om rond mijn 45ste andere dingen te gaan doen," zegt Hegge. "Daarom is de komst van Paul Lipkens een goede zaak. Hij heeft tonnen ervaring en het bedrijf is bij hem in goede handen." Wat hij zelf gaat doen, kan Hegge nog niet zeggen. "Ik heb wel een paar ideeën. Stilzitten kan ik toch niet."