xkwadraat-encon-9268 kopie (Foto: Kurt Liefsoons)

Robin en Sandra brengen gender in evenwicht

X Kwadraat, het netwerk van Wivina Briers dat gendergelijkwaardig ondernemen promoot, heeft het allereerste certificaat uitgereikt aan een organisatie die zich een voorbeeld in deze materie mag noemen. Robin Bruninx en Sandra Deraeve van Encon in Bilzen krijgen de primeur om deze erkenning aan de muur te hangen.

X Kwadraat heeft zelf een ISO-gecertificeerd proces opgezet om gendergelijkwaardig ondernemen te evalueren, valideren en certificeren. Wivina Briers en Oxana Moustakas zijn voorlopig de enige in Europa die dit doen. Het doel is om de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen tot een evidente factor te maken in de duurzaamheidsdoelstellingen van ondernemingen.

Het eerste bedrijf in Europa dat het certificaat heeft ontvangen, is Encon uit Bilzen. Het adviesbureau is zelf actief in diverse takken van duurzaamheid, en vindt het evenwicht tussen mannen en vrouwen erg belangrijk. “Voor ons was die gelijkwaardigheid in eerste instantie iets vanzelfsprekends”, stelt Sandra Deraeve van Encon. “Het bedrijf werd opgericht door twee mannen en twee vrouwen, dus die gelijke verdeling zat ingebakken in ons DNA.” Toch was het volgens Sandra erg waardevol om bedrijfsinspanningen op dat vlak meetbaar en controleerbaar te maken: “Door een onafhankelijke audit leg je sneller blinde vlekken bloot, waardoor je constant kan verbeteren en evolueren.”

Oprichter van X Kwadraat, Wivina Briers, is lovend over de resultaten van de Encon-audit: “Het bijzondere aan de audit is dat de focus niet alleen ligt op het bieden van gelijke kansen aan vrouwen of het aantal vrouwen in leidinggevende functies, maar op de gelijkwaardige behandeling van mannen en vrouwen. We houden dus rekening met elke inspanning om een duurzame work-lifebalans mogelijk te maken voor vrouwen én voor mannen. En op dat gebied scoort Encon hoge ogen.

“Wanneer een organisatie de maatschappij weerspiegelt, kan ze ook beter inspelen op diens behoeften”, stelt Encon-CEO Robin Bruninx. “Bovendien tonen studies aan dat bedrijven met 30% of meer vrouwen in het bestuur merkelijk beter presteren om klimaatdoelstellingen te realiseren. Investeren in gendergelijkwaardigheid biedt dus een grote opportuniteit voor bedrijven die willen inzetten op duurzame groei."

Encon merkt dat diversiteit op de werkvloer een positieve impact heeft op de bedrijfsresultaten. “We hebben een belangrijke verandering opgemerkt sinds we onze vacatures hebben opengezet voor meer diverse diploma’s”, vertelt Sandra. “Dat heeft niet alleen de instroom van vrouwen sterk verhoogd, maar heeft er ook voor gezorgd dat we een sterkere diversiteit in profielen in het algemeen creëerden. Dat zorgde intern voor kruisbestuivingen waar iedereen sterker van werd.”