Schermafbeelding 2020-07-07 om 17.04.37

Ruim 4x meer industriegrond omgezet in natuur dan andersom

De voorbije vijf jaar is in Limburg via zogenaamde bestemmingswisselingen 21,5 hectare aan groen omgezet in industriegrond. Maar omgekeerd werd er 93,5 hectare aan industriegrond omgezet in bos, natuur of groen. "Cijfers die bewijzen dat de tijd rijp is om de heksenjacht op investeringen te stoppen", vindt Johann Leten van Voka Limburg.

Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Departement Omgeving (zie tabel). In heel Vlaanderen werd twee keer meer industriegrond (190 hectare) omgezet in groen, natuur of bos dan in de andere richting. Werkgeversorganisatie Voka Limburg grijpt de cijfers aan om op te roepen “de heksenjacht op investeringen te stoppen”, zo benadrukt CEO Johann Leten. “Deze cijfers tonen aan dat het beeld van de industrie als vijand van de natuur niet klopt. Tijd om te stoppen met al die stemmingmakerij. Industrie en natuur kunnen wel degelijk naast elkaar bestaan. Met deze cijfers bewijzen we dat we vanuit het bedrijfsleven al meer gegeven dan genomen hebben.”

Procedures
Eerder klaagde de werkgeversorganisatie ook al het gebrek aan kwalitatieve en goed geleden industrieterreinen in Limburg aan, en hekelde Voka de constante dreiging van procedures tegen uitbreidingen van bedrijven, zelfs al zijn die ingekleurd als industriegrond. “Er lopen momenteel 62 dossiers bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Dat zijn 62 concrete investeringsdossiers die door een team van experten zijn goedgekeurd, maar alsnog dreigen verloren te gaan. We vragen daarom een beetje redelijkheid. Met deze cijfers in de hand is het niet langer houdbaar om elk investeringsdossier consequent te willen boycotten”, aldus nog Leten. “Zeker in deze tijden hebben we investeringen en groei broodnodig om onze welvaart op peil te houden.”

Meer natuur
Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen) ziet dat toch anders. Hij wil eveneens af van de ouderwetse en opgeklopte tegenstelling tussen economie en ecologie. “Net omdat Vlaanderen één van de bosarmste regio’s van Europa is, werd al in 1998 vastgelegd om tegen 2007 (sic!) een bijkomende oppervlakte van 48.000 ha aan bos, natuur- en reservaatgebied aan te duiden. Meer dan 20 jaar na datum is slechts 44 procent (of 19.400 ha) van die doelstelling gerealiseerd. Er is dus nog meer dan 28.000 ha te gaan. Een (relatief klein) deel van die doelstelling zal gerealiseerd worden door industriegebied om te zetten in groen”, cijfert Danen voor. Het is dus volgens Danen altijd de bedoeling geweest om meer groen te realiseren en te bestemmen. “Iedere minister van Leefmilieu heeft in het begin van de legislatuur gesteld dat er bos moet bijkomen. Niemand heeft tot nu toe de eigen doelstellingen gehaald. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil 4.000 ha bos erbij tegen 2024, en 10.000 tegen 2030. Ik ben benieuwd”, aldus Danen.