Rutten heeft eerste energieneutrale garage

Geen CO2-uitstoot, energie die alleen afkomstig is van duurzame bronnen, een energiepeil ver onder de normen, en een volledige verbanning van fosiele brandstoffen... De garage van de toekomst ligt bij Volvo Rutten in Hechtel-Eksel! “En toch is het hier altijd 21 à 22 graden,” zegt zaakvoerder Dirk Rutten over zijn ecologische droom.

Het bedrijf wordt met de regelmaat van een klok bezocht door autodealers uit alle windstreken. “Onlangs stopte hier nog een bus met internationale Volvo-concessiehouders,” lacht Rutten. “Ze begonnen meteen te fotograferen.” De interesse heeft vooral te maken met de milieu-investeringen die de zaakvoerder in zijn nieuwe bedrijf deed. Naar eigen zeggen is het de eerste garage in België en de eerste Volvo-garage wereldwijd die volledig energieneutraal werd gebouwd.

rutten-energieneutraal“We gebruiken alleen energie die we ook zelf produceren,” aldus Dirk Rutten, die ruim 3,8 miljoen euro investeerde in zijn groene droom en daarmee zijn ecologische voetafdruk tot nul kan terugdringen. “We hebben het hele gebouw ontworpen volgens de normen van een passief-huis.”

Om het gebouw te verwarmen of te koelen wordt een techniek gebruikt die ‘Boorgat Energie Opslag’ wordt genoemd. Daarbij wordt water door een kunststof lus in een boorgat gepompt. Bij Rutten gaat het om zeven boorgaten tot op een diepte van 140 meter. Bovendien werd er een batterij voor energie-opslag geïnstalleerd, waarmee op piekmomenten eigen stroom kan aangewend worden.”

Rutten schat de meerkost van de energie-investeringen op zo’n 10 procent, wat hij spoedig zal terugverdienen. Hij heeft in ieder geval de smaak te pakken, want ook zijn nieuwe vestiging in Diest zal volgens dezelfde principes gebouwd worden.