Sabca Limburg koopt oven van 4,5 miljoen

Het is niet om de lucht te bakken waarin hun vliegtuigen vertoeven, dat Sabca in Lummen een nieuwe oven heeft aangekocht. De beursgenoteerde fabrikant van vliegtuig- en ruimtevaartonderdelen (o.a. voor de Ariane-raketten) zal de zopas ingehuldigde autoclaaf immers gebruiken om op grote schaal composietmaterialen uit te harden. Een autoclaaf is een drukoven, waarvan het exemplaar bij Sabca één van de grootste in Europa is. Het gevaarte weegt 160 ton, heeft een diameter van 5,5 meter en is 15 meter lang. Er kwamen 2 grote kranen aan te pas om deze autoclaaf, in Duitsland gemaakt en via het Albertkanaal vervoerd, op een grote betonnen sokkel in de fabriekshal te hijsen.

"De investering van 4,5 miljoen die hiermee gepaard gaat, is goed voor 20 extra banen," zegt algemeen directeur Peter Reynaert. "Het eerste contract hiervoor hebben we intussen al binnen. We gaan met deze autoclaaf namelijk de huidplaten maken voor het horizontale staartvlak van de G650 privéjet. Mits bijkomende bestellingen zal het aantal nieuwe arbeidsplaatsen uiteraard evenredig toenemen." Vandaag werken zo'n 70 mensen voor de vestiging in Lummen.

Minister van Innovatie Ingrid Lieten, die normaal de officiële inhuldigingstoespraak zou houden, was in extremis verhinderd omwille van een persconferentie met de Vlaamse regering over de begrotingscontrole 2011.