Nieuws Limburg Sabca Lummen onder paraplu van Blueberry

Sabca Lummen onder paraplu van Blueberry

Sabca Lummen onder paraplu van Blueberry

Blueberry is de naam van een nieuwe holding waarin Sabca, de Lummense producent van vliegtuig- en ruimtevaartonderdelen, gaat samenwerken met Sabena Aerospace. Blueberry moet uitgroeien tot een “Belgisch ecosysteem voor alles wat vliegt”.

Begin februari werd al bekendgemaakt dat de Franse vliegtuigbouwer Dassault zijn aandeel van 96,85 procent in Sabca ging verkopen aan Sabena Aerospace en het Belgische staats- en investeringsfonds FPIM. Die telden toen net geen 75 miljoen euro neer voor de Belgische maker van vliegtuig- en ruimtevaartonderdelen Sabca. De overnemers hebben hun prooi nu ondergebracht bij een nieuwe holding: Blueberry. Die overkoepelt nu dus ook Sabca Lummen, waar 90 mensen werken. Deze entiteit heeft tevens voor de activiteiten rond drones, een vestiging geopend bij DronePort in Sint-Truiden.

Sabena Aerospace, gegroeid uit de vroegere onderhoudsfirma Sabena Technics, heeft net iets meer dan de helft van de aandelen bij Blueberry. FPIM heeft de rest. Zij bezitten samen in Sabca het vroegere aandeel van Dassault (96,85%). De overige procentjes zitten nog op de beurs, maar worden ook aan Blueberry verkocht, waarna Sabca van de beurstabellen verdwijnt.

Sabca ziet het wel zitten met de nieuwe eigenaars. Zo heeft Blueberry al concrete plannen voor het oprichten van een Aerospace Academy, waar gespecialiseerde technici en managers zullen opgeleid worden. “We mikken op alles wat vliegt”, zegt Thibauld Jongen, CEO van Sabca. “We vullen mekaar goed aan en kunnen elkaar versterken. Dat maakt ons als geheel sterker, zowel bij hoog- als bij laagconjunctuur.”

Blueberry overkoepelt nu vier vestigingen (Zaventem, Haren, Gosselies en Lummen) en is actief in een tiental landen in Europa, de VS en Afrika. De groep telt meer dan 1.200 werknemers in België en in het buitenland, en draait een omzet van 250 miljoen euro.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Hasselt
Hasselt

E-salon langs de grote schans

Een heus autosalon met alleen maar elektrische voertuigen. Dat is wat Corda Campus vrijdag organiseert op de grote bezoekersparking. "We… Lees meer

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.