Nieuws Limburg Say what? Wie creëerde de jobs in Genk?

Say what? Wie creëerde de jobs in Genk?

Say what? Wie creëerde de jobs in Genk?

De nochtans met de persprijs bekroonde stad Genk pakte maandag uit met het persbericht onder de titel: “Genkse aanwervingsbonus zorgt voor 154 nieuwe jobs in eerste 3 maanden”. Een aantal media hebben het bericht overgenomen met een zo mogelijk nog een straffere kop: “Stad Genk creëert 154 jobs op amper 3 maanden tijd.” Say what?

werken in genkEn dan de feiten: In een verdienstelijke poging om de pil van het Ford-drama te verlichten, heeft het Genkse stadsbestuur 4 miljoen euro vrijgemaakt om subsidies uit te delen aan bedrijven die in Genk nieuwe aanwervingen doen. Meer bepaald wordt éénmalig tot 2.000 euro betaald voor een voltijdse job, en zelfs 3.000 euro als de nieuwe werknemer voordien langer dan 3 maanden werkloos was. Het systeem, waarbij bedrijven een aanvraag kunnen doen als ze iemand in dienst nemen, is in voege sinds 1 januari dit jaar. Welgeteld 32 ondernemingen hebben er gebruik van gemaakt. Dit was goed voor 42 aanvragen, in totaal voor 154 jobs. Daarvan zijn er 70 gecreëerd door het ZOL-ziekenhuis en 17 door Aperam (56%). Onlogisch is dat niet, als je weet dat het ZOL meer dan 3.000 werknemers in dienst heeft en Aperam Genk zo’n 1.150. Waarbij er dus ook wel wat mensen moeten vervangen worden, en gelukkig, ook door de uitstekende resultaten bijkomende aanwervingen dienen te gebeuren. Anders gezegd: de vele duizenden andere bedrijven in Genk hebben geen of nauwelijks aanwervingen gedaan, en/of de premie niet aangevraagd. Grote euforie lijkt dus wat misplaatst. Soit.

Op de totale loonkost is zo’n premie mooi meegenomen, maar -met alle respect- niet doorslaggevend om al dan niet een aanwerving te doen. De stelling dat net door deze maatregel er 154 jobs gecreëerd werden, is op z’n zachtst gezegd, dan ook flink bij de haren getrokken. Het zijn tenslotte nog altijd de bedrijven die de jobs creëren. Of niet? Maar goed, het is (veel) beter dan niets, die Genkse aanwervingsbonus. Want de cijfers geven aan dat er, ondanks alles, toch nog aanwervingen gebeuren, en daarbij procentueel gezien ook wel wat jongeren aan de bak zijn gekomen. Laten we het postief bekijken: we hopen dat Genk die 4 miljoen heel snel heeft opgesoupeerd, wat de verdienste van de stad daarbij ook moge zijn.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.