Scana Noliko in Bree op zoek naar 120 tijdelijken

Guido CLOOSTERMANS
BREE - Bij het Breese bedrijf Scana Noliko kunnen vanaf begin september 120 extra werknemers tijdelijk aan de slag. De aanwervingen hebben te maken met de jaarlijkse oogst van voetselder, beter bekend als bleekselderij.

De tijdelijke contracten duren zes tot tien weken.

Scana Noliko is de grootste Belgische producent van groenten- en fruitconserven. Volgens algemeen directeur Dominique Stinckens hebben de extra aanwervingen te maken met de jaarlijkse oogst van voetselder, beter bekend als bleekselderij. Die campagne begint traditioneel in de eerste week van september en zorgt voor heel wat extra drukte. “Wij oogsten elk jaar zo’n 750 tot 800 ton voetselder”, aldus Dominique Stinckens. “Die campagne duurt zes tot tien weken.”

Om de extra drukte aan te kunnen, zoekt het bedrijf ruim 120 tijdelijken die in twee of drie shiften aan de slag kunnen gaan. Om die mensen te zoeken, doet Scana Noliko een beroep op het interimkantoor Adecco.

Hoewel de verwerking van voetselder al voor een deel werd geautomatiseerd, komt er toch nog heel wat handwerk bij kijken. Dat verklaart het grote aantal tijdelijken die moeten worden aangeworven. Bij Scana Noliko werken 630 mensen.

Bovendien zijn er voortdurend zo’n 50 tot 100 tijdelijken aan het werk.

Scana Noliko realiseerde in het voorbije boekjaar dat eindigde in maart een omzet van 171 miljoen euro. In het voorbije crisisjaar slaagde het bedrijf er dus in om de omzet fors te doen groeien. Een jaar eerder was er een omzet van 153 miljoen euro. In Europa behoort Scana Noliko tot de top vijf van de sector.

Tegelijk wordt ook voortdurend geïnvesteerd. Jaarlijks gaat het om een gemiddeld bedrag van 9 tot 10 miljoen euro. Nog niet zo lang geleden maakte het bedrijf ook zijn plannen in verband met groene energie bekend. Zo heeft het bedrijf plannen om drie windturbines, een biovergister en een installatie voor warmtekrachtkoppeling te bouwen.

Goed voor een investering van 35 miljoen euro en met een volledig eigen energievoorziening als resultaat.

“Dat wil niet zeggen dat wij niets van de crisis gevoeld hebben”, legt Dominique Stinckens uit. “Vooral onze klanten hebben het moeilijk gehad, terwijl ook de duurdere producten klappen hebben gekregen.

Bovendien heeft ook de koers van het Britse pond ons parten gespeeld.”

Enkele maanden geleden nam Scana Noliko ook de fruitafdeling van het Franse Bonduelle over in Rijkevorsel. “Die afdeling behoorde niet langer tot de kerntaken van Bonduelle en aangezien wij wel in het fruit actief zijn, kwam dat goed uit”, aldus Stinckens.