Nieuws Limburg Schade fruitsector bedraagt 60 miljoen

Schade fruitsector bedraagt 60 miljoen

Schade fruitsector bedraagt 60 miljoen

De Boerenbond raamt de schade na de zware storm van 18 augustus voor de hardfruitsector op meer dan 60 miljoen euro. Na een eerste inventarisatie blijkt dat 4.000 hectare hardfruit schade ondervond van het stormweer. Ongeveer 2.500 hectare is er erg aan toe. Daarvan is minstens 250 hectare boomgaard verloren door omgewaaide en ontwortelde bomen.

Het omzetverlies voor dit jaar wordt geraamd op meer dan 42 miljoen euro en de Boerenbond raamt de oogstverliezen voor de volgende 3 à 4 jaar op 16 miljoen euro. De herinplant van nieuwe bomen wordt op 5 miljoen euro geraamd. Kris Peeters belooft financiële ondersteuning

Maandag beloofde Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) de zwaar getroffen fruitteeltsector financiële ondersteuning via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF). Peeters meent ook dat het federaal beheerde rampenfonds moet tussenkomen en wil bemiddelen bij de bankensector.

“We hebben onmiddellijk Vlaamse ambtenaren ingezet om de schade op te meten ten behoeve van het federale rampenfonds,” aldus de minister-president vanuit Zuid-Afrika. “Ondanks het feit dat hagelschade verzekerbaar is moet het rampenfonds mijns inziens ook tussenkomen ten voordele van de schade die de fruitteeltsector opliep omdat dit noodweer ook een zaak was van regen en wind. Het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds gaat aan de getroffen bedrijven een aantal premies versneld uitbetalen, uitstel verlenen voor kredietaflossingen en eventueel overbruggingskredieten toestaan. Ik ga ook praten met banken dat ook zij inspanningen leveren om faillissementen te voorkomen,” besluit Peeters.

Piet Vantemsche en Kris Peeters.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.