Nieuws Limburg Schorsing van vergunning: “Kortzichtig, nefast en desastreus”

Schorsing van vergunning: “Kortzichtig, nefast en desastreus”

Schorsing van vergunning: “Kortzichtig, nefast en desastreus”

Vol ongeloof en verbazing reageren zowel VKW Limburg als Voka Limburg op de beslissing om de toegekende vergunningen aan Remo in Houthalen-Helchteren te schorsen. “De rechtszekerheid voor toekomstgerichte investeerders is compleet zoek. Dit is desastreus voor onze economie. En voor de ecologie, want als Remo dicht gaat, moeten we per jaar 7 miljoen extra vrachtwagenkilometers maken om ons afval buiten de provincie te laten verwerken”, rekenen Johann Leten en Ruben Lemmens.

Het Limburgse provinciebestuur had nog maar net de bouw- en milieuvergunning voor Remo goedgekeurd, of enkele dagen later werden de klachten van de groene lobby al gehonoreerd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen en de Raad van State: Remo is de vergunningen opnieuw kwijt. “De snelheid waarmee dit gebeurt is alvast opmerkelijk”, vindt Ruben Lemmens van VKW Limburg. “Andere dossiers blijven daar maanden en jaren liggen, terwijl dit op nauwelijks enkele dagen is doorgejaagd. Een zeer ingewikkeld dossier nochtans. Dit ondermijnt niet alleen de rechtszekerheid voor deze en alle toekomstige investeerders die willen inzetten op toekomstgerichte projecten voor Limburg, maar is tegelijk desastreus voor onze economie én ecologie. De milieu-impact van deze beslissing is immers niet licht. Ons afval moet ergens naartoe. Zonder Remo wil dat zeggen: tienduizenden extra en overbodige vrachtwagenkilometers naar andere provincies. En een dikke factuur die er voor onze bedrijven bijkomt.”

Johann Leten liet het juist becijferen: “Een bijkomende CO2-uitstoot van 7.600 ton per jaar, 7 miljoen extra kilometers en een meerkost van 3,5 miljoen euro per jaar. Dat is gewoon nefast voor de mobiliteit, de uitstoot van broeikasgassen en onze economische leefbaarheid.”

Het is volgens VKW Limburg dan ook de hoogste tijd om deze juridische kat- en muisspelletjes te stoppen. Voka Limburg is het eens: “Wij roepen op dat de betrokken actoren opnieuw in overleg gaan in het belang van de Limburgse maatschappij. Nog maar eens. Zonder constructief samen te werken blijft dit een straatje zonder einde.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.